Стотици посрещнаха изгрева в най-дългия ден от годината с вината Kabile

  • 21 юни 2019 11:13

  • 1074
  • 1
Стотици посрещнаха изгрева в най-дългия ден от годината с вината Kabile
©

Стотици хора се събраха да почетат древните обичаи и да посрещнат най-дългия ден 21 юни в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Събитието се организира за поредна година от община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол. Най-старата изба в региона „Вила Ямбол“ се включи с вината Kabile, кръстени на едноименния тракийски град.

"Когато първият слънчев лъч е преминавал през скалния улей и е огрявал образа на богинята Кибела, изсечен в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден“, коментираха още организаторите. А желаещите да се включат в събитието се увеличават от година на година. Събитието продължи с дегустация на вино. Зрители разказват, че когато първите слънчеви лъчи огреят образа на богинята Кибела, изсечен в скалите през изкуствено изкопан улей, моментът е магически. Образът сменя цветовете си като преминава през яркочервено, оранжево и жълто. На Зайчи връх е била експедиция, която е замервала с уреди както магнитното поле на светилището, така и състоянието на хората, които са се качили на него преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Оказва се, че магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата, а медицинските показатели на присъстващите на експеримента се се подобрили значително.

Тракийското селище възниква в края на 2-ото хилядолетие пр.Хр. в подножието на възвишението Зайчи връх на завоя на р.Тонзос - сега р.Тунджа. През тракийската епоха Кабиле е столица на тракийските царе Спарток и Скосток. Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. Най-ранните писмени сведения за производството на вино от траките са от Омир. Писмени свидетелства подчертават, че за разлика от елините, траките не го разреждали с вода. В знак на почит към това богато наследство най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ кръсти серия вина Kabile, а на етикета постави лика на богинята Кибела. Именно тези вина опитаха ентусиастите навръх Зайчи въх в най-дългия ден от годината. Според производителя именно традициите са силната връзка между минало и бъдеще, на която трябва да се залага, особено във винопроизводството. Регионът на Ямбол е известен с добрите си климатични условия за производство на качествени напитки, а „Вила Ямбол“ е сред ключовите производители там. На серията вина Kabile е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Тази марка е сред най-награждаваните на световни конкурси. Само от началото на 2019 година Kabile спечели 20 медала от световни състезания.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
1074 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.06.21 | 11:58

1

Господи!

Добави коментар

Водещи новини