Собственици на земя търсят купувачи за близо 900 хил. дка

  • 25 февруари 2019 10:15

  • 1118
  • 3
Собственици на земя търсят купувачи за близо 900 хил. дка
©

Отминаването на първите месеци от годината форсира пазара на земеделски земи в страната. Собственици на поземлени имоти изкараха за продан нови ниви в търсене на изгодна сделка.

Според данните на брокери на недвижими имоти в момента се продават близо 900 хил. дка земеделска земя. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души. Най-често това са наследници или притежатели на земи, на които им трябват свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, за придобиване на друг имот, за организиране на сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Според проучване на водещата компания за управление на земеделски земи „Агрион“, водещи фактори при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Според наблюдателите на пазара, едно от най-големите предимства на дружеството е безплатна оценка на земеделските земи, която правят. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес https://agrion.bg/bg/request/sell или във някой от регионалните офиси на компанията. Предвидена е и възможност собствениците на земя директно да поискат оферта от „Агрион“ за изкупуване на земята им. Компанията продължава да купува имоти в цялата страна, по ускорена процедура и на конкурентни цени.

Експертите на „Агрион“ прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване за оценка на земеделска земя, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. „За разлика от други компании, ние не използваме метода на осреднената оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формираме цената за всеки конкретния имот, в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни показатели“, казаха от компанията.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат“, казаха от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Компанията се ангажира безплатно да съдейства на собствениците на имоти при събирането на необходимите документи за сделка. Това спестява време и пари на притежателите, които в повечето случаи не са наясно откъде да ги набавят. Експертите на „Агрион“ също така са готови да съдействат на всеки притежател на земя, който има казус със собствеността или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, информират експертите в бранша.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
1118 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
gogo

2019.02.25 | 17:24

3

5000 evro kato v Rumania. 4ehia .Slovakia.Polsha .Garcia vav francia cenana po4va ot 8000evro nagore a tuka zemiata ne struva horata ne struvat

plamen

2019.02.25 | 11:26

2

zenite za dekar sa 1500lv v momenta

Истината

2019.02.25 | 10:36

1

Хората си продават земите от глад! Не от "хубости" !

Добави коментар

Водещи новини