Коктейлите с ракия - хит на Rakia fest

  • 06 декември 2017 15:23

  • 3062
  • 0
Коктейлите с ракия - хит на Rakia fest
©

Днес, ракията освен повод за национална гордост, става и модерно питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура. Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това е тенденция, която помага за популяризирането на напитката - особено сред по-младите, които свързват ракията като ретро питие. Нещо повече – качествената българска ракия е и един от най-честите подаръци, които българите носят в чужбина, защото се асоциира с традиции, качество, произход и прави силна препратка към родното.

Баровете зареждат питиета с най-високо качество. Някои заведения дори предлагат коктейли с ракия като столичното 5L, откъдето един от барманите приготвяше своите специални предложения с българска ракия на щанда на „Вила Ямбол“ по време на петото издание на Balkan Rakia Fest.

Неговите коктейли се казваха - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадaт синергия между модерното и традицията. Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. Ханската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста барманът подготви над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохито.

Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки се проведе от 1-ви до 3-ти декември в София и събра 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави. На щанда на „Вила Ямбол“ имаше възможност да се опита и тяхната Стралджанска – Специална селекция, която отлежава до три години в собствени дъбови бъчви. Производителят е един от малкото, които работи със родни бъчвари и сам си прави бъчвите. Друг интересен факт е, че рецептата им за ракия е семейна и се е съхранила през времето. Всъщност „Вила Ямбол“ бутилира първата мускатова ракия през 1986 г. – това е именно Стралджанска. Сортовете, които се използват са Мускат Отонел и Тамянка.

Последвайте канала на

Novini.bg
3062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини