Ситуацията с българските медии е "бедствена"

  • 31 януари 2013 12:58

  • 805
  • 0
Ситуацията с българските медии е "бедствена"
©

Директорът на брюкселския клон на организацията "Репортери без граници" Оливие Базил определи ситуацията с българските медии като "бедствена".

В интервю за  БНР Базил каза, че това негово мнение е формирано и от разговори с български журналисти: "Аз лично съм бил три пъти в България, познавам хора, на които имам доверие и те ми казват: „Ако проговоря, си затварям пазара”. И мисля, че това трябва да бъде разбрано за един изключително сложен пазар за журналистите, какъвто е българският. Много журналисти работят без договори, при изключително сложни икономически условия и където е изключително трудно да се намери работа. И днес в България има журналисти, които са в черния списък не защото са лоши - тъкмо обратното, а защото са станали „опасни”. Журналистите ми казват: Искам да продължа да работя, да упражнявам професията си, да защитавам семейството си, да плащам сметките си, но ви го казвам, за да разберете в каква страна се развивам”.

Базил коментира и положението в обществените медии, като посочи, че има въпроси за начина, по който става номинирането на генералните директори: "Още един важен въпрос, който стои и за други европейски страни, в т.ч. и за Франция - номинирането на генералните директори или по-точно начинът, по който това се прави. Най-вече как се прави това, какъв е процесът, на кого се дължат тези номинации и как те се отразяват на редакционната политика на тези медии. Не казвам, че няма професионалисти в обществените медии - има много, много добри и смели журналисти в България. Големият проблем е, че те са много изолирани. Много от добрите журналисти бяха уволнени и то не по икономически причини в обществените медии. И някак при тях не се стига до нещо мощно и организирано. Има граници на свободата, които се затварят много бързо в завиксимост от обстоятелствата. Разбира се, има криза, има бюджетни ограничения, които обаче пораждат и автоцензура, защото неизменно човек се бои за хляба си и така се избягва третирането на някои сюжети, които се оказват от най-значим обществен интерес. И ако обществените медии не работят в името на този интерес, кой ще го направи?"

Вчера организацията "Репортери без граници" оповести годишния си доклад за свободата на словото по света, според който България е слязла от 80 място през 2011-та на 87-о през миналата година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
805 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини