Банките у нас по-бавно внедряват изкуствения интелект

  • 06 юни 2024 19:34

  • 733
  • 0
Банките у нас по-бавно внедряват изкуствения интелект
© Pixabay

Банките у нас са по-консервативни и внедряват по-бавно елементите на изкуствения интелект. Това стана ясно по време на финансовия форум "Иновации", организиран от Асоциация "Банка на годината".

Причината за тази предпазливост е, че те управляват огромен финансов ресурс, но отражението върху финансите е съществено.

"Банките сравнително консервативно, по-бавно въвеждат елементите на изкуствения интелект. Правят го предпазливо, с основание - управляват ресурсите на много хора. Това ще даде много голямо отражение върху техния бизнес. Влиянието върху световния бизнес от внедряването на изкуствения интелект, ще бъде в размер от 3 трилиона до 4,5 трилиона долара годишно. Тази цифра може да бъде и удвоена спрямо това, в кои области с какви темпове ще се внедри изкуственият интелект", посочи Валентин Панайотов – председател на Асоциация "Банка на годината".

Асен Ягодин, Пощенска банка: Кредитният сектор не прегрява, по-скоро трябва да догонваме

"Много повече фокус има върху генеративния изкуствен интелект, той се използва в различните електронни канали на банките, но все още имаме технология. Тя е много мощна и банките търсят най-добрия и подходящ начин да реализират проекти с нейна помощ", каза Мирослав Вичев, ръководител на компания за платежни услуги, предаде БНТ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини