Може ли България да изпълни изискванията за влизане в еврозоната?

  • 30 май 2024 10:36

  • 408
  • 1
Може ли България да изпълни изискванията за влизане в еврозоната?
© Pixabay

Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото, заявиха от Министерството на финансите, според икономистите Михаил Кръстев и Румен Гълъбинов.

Кръстев каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че този Закон е един от поредицата нормативни актове, които трябва да бъдат приети, за да може България да превалутира и да премине към използването на единната европейска валута.

Икономисти коментираха шансовете за приемане на еврото през 2025 г.Гълъбинов казав „Твоят ден“ по NOVA NEWS , че Законът за еврото е готов и е последната законодателна промяна, която трябва да бъде гласувана.

 

Кръстев смята, че все още не сме покрили критерия за ценовата стабилност и заради това предстоящият конвергентен Доклад ще бъде негативен. Той е на мнение, че докато се съсредоточаваме само върху инфлацията е възможно да не покрием други критерии, като например бюджетния дефицит. Кръстев посочи, че бюджетът за 2024 г. е гласуван с неправилно разчетени критерии и прогнози, и има неизпълнение в приходната част.

Гълъбинов е на мнение, че сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3 или 6 месеца, за да сме в синхрон с Маахстрийския критерий. Той посочи, че България може да поиска нов допълнителен, извънреден доклад, само за инфлацията в следващите три месеца, тъй като изискванията по Маастрих ще бъдат изпълнени по макроикономическите показатели. По повод бюджетния дефицит експертът посочи, че ще стане ясно дали ще има актуализация на бюджета, така че да се вмести той в 3% дефицит.

Последвайте канала на

Десислава Станева
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИСТИНАТА

2024.05.30 | 11:54

1
БЕЗ ИСТИНАТА,ЦЯЛАТА ИСТИНА за "другарите-евроантлантици" Борисов -С ИМУНИТЕТ и Магнитски,пардон Пеевски,ТОВА НЯМА КАК да СТАНЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини