Понижаването на лихвите на ЕЦБ през юни изглежда сигурно

  • 29 май 2024 14:20

  • 250
  • 2
Понижаването на лихвите на ЕЦБ през юни изглежда сигурно
© Novini.bg/ Canva

Стъпката към намаляване на основните лихви, която се очаква да предприеме Европейската централна банка след заседанието си на 6 юни, изглежда сигурна. Това показва най-новата анкета на Ройтерс, проведена сред 82-ма икономисти, мнозинството от които прогнозират още две лихвени намаления – по едно през септември и декември.

Финансовите пазари обаче смятат, че ЕЦБ ще извърши само две намаления на ставките през 2024 г. В началото на годината очакванията бяха за шест лихвени понижения. Ситуацията е необичайна, тъй като икономическите анализатори очакват повече намаления на лихвите, отколкото инвеститорите.

Въпреки обнадеждаващите признаци за забавяне на потребителските цени, неотдавнашният ускорен ръст на заплатите повдигна въпроси за темпа, с който ЕЦБ може да намали лихвите. Банката едва ли не предварително обяви лихвено понижение през юни чрез множеството коментари в тази посока, направени от представители на Управителния съвет на ЕЦБ през последните месеци.

Всичките 82 икономисти, анкетирани от Ройтерс в периода от 21 до 28 май, прогнозираха, че след заседанието си на 6 юни ЕЦБ ще намали лихвения процент по депозитното улеснение с 25 базисни пункта - до 3,75 на сто.

ЕЦБ: Спад на потребителските инфлационни очаквания до най-ниско ниво от септември 2021 г

Мнозинството от над две трети от анкетираните икономисти (55 от общо 82-ма), очакват Управителният съвет на ЕЦБ да намали ставките още два пъти тази година, през септември и декември. През април на подобно мнение бяха малко над половината от анкетираните.

Едва 22 на сто от взелите участие в проучването сега смятат, че лихвения процент по депозитното улеснение ще спадне до 3 на сто или дори по-ниско до края на 2024 г. През април на същото мнение бяха 40 процента от респондентите, предаде БТА.

Според проучването ЕЦБ, която повиши лихвите с 450 базисни пункта в периода между юли 2022 г. и септември 2023 г., ще намали лихвения процент по депозитното улеснение със по-скромните 150 базисни пункта в предстоящия цикъл на разхлабване на паричната политика - до 2,50 на сто.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.29 | 15:44

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.29 | 14:34

1
ахахаха, че те кога са били високи?

Добави коментар

Водещи новини