ЕЦБ остави без промяна размера на задължителните резерви на централните банки в еврозоната

  • 13 март 2024 17:53

  • 306
  • 2
ЕЦБ остави без промяна размера на задължителните резерви на централните банки в еврозоната
© Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави непроменен дела на резервите, които остават неактивни в трезорите на централните банки в еврозоната, предаде Франс прес. Темата е подложена на дебат, тъй като в момента облагодетелства банките.

"Процентът, използван за определяне на изискванията за резерви на банките, остава непроменен на 1 на сто", обяви ЕЦБ.

Група експерти и евродепутати, както и Германската централна банка, се обявиха за увеличаване на съотношението на задължителните резерви, за да се намали лихвената сметка на централните банки.

Освен тези задължителни резерви, банките получават и лихва от 4 на сто върху ликвидността, от която не се нуждаят и която стои неизползвана. Тази ликвидност в момента възлиза на повече от 3,5 трилиона евро и осигурява на банките милиарди безрискови печалби.

ЕЦБ трябваше да реши този въпрос като част от прегледа на своята оперативна рамка, а решението й беше "отворено". Документът прави преглед на средствата за действие на ЕЦБ и прави някои корекции.

Контекстът се промени след годините на ниска инфлация, последвали дълговата криза от 2012 г., която накара ЕЦБ да изкупи планини от частен и публичен дълг от банките и да им предостави вълни от евтини заеми.

Тази ликвидност беше инжектирана в икономиката, което направи възможно намаляването на разходите по заемите и съживяването на потреблението и инвестициите.

Прекомерната инфлация през последните две години и повишаването на лихвените проценти до исторически нива обаче промениха ситуацията.

Тъй като банките се възползват все по-малко от тези антикризисни програми, ЕЦБ би искала в бъдеще те да получават ликвидност, когато решат сами да я поискат. За да улесни това развитие, ЕЦБ планира намали разликата между своята лихва по депозитите и основната лихва по рефинансиране до 15 базисни пункта от септември, в сравнение с 50 в момента.

Това ще насърчи банките да отправят своите седмични искания за заем от ЕЦБ, като същевременно ще намали нестабилността по отношение на лихвите на паричния пазар, които са тясно свързани с тези на ЕЦБ, се посочва в прессъобщение на ЕЦБ, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:04

2
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­т­­­а­ ­­­в­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­к­­в­а­т ­­-­ X­­­1­8­­.­­F­­­U­­­N

2024.03.13 | 18:56

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини