ЕЦБ запази лихвите непроменени на четвърто поредно заседание

  • 07 март 2024 15:40

  • 241
  • 1
ЕЦБ запази лихвите непроменени на четвърто поредно заседание
© GettyImiges

Европейската централна банка реши да запази на четвърто поредно заседание основните си лихви непроменени в историческо високи нива, като в същото време понижи прогнозите си за инфлацията и за икономическия растеж в еврозоната. ЕЦБ отбеляза, че инфлацията намалява по-бързо, отколкото се очакваше, потенциално открехвайки врата за намаляване на лихвите по-късно тази година.

ЕЦБ остави лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение на нива съответно от 4,5%, от 4,75% и 4,00%.

Банката отбеляза, че от предишното заседание през януари насам инфлацията в еврозоната продължава да намалява. Макар че повечето показатели за основната инфлация продължиха да намаляват, вътрешният ценови натиск остава висок, отчасти поради силния прираст на заплатите, посочва още ЕЦБ.

Експертите на ЕЦБ ревизираха надолу последните си прогнози за инфлацията и по-специално за 2024 г., като сега те предвиждат инфлацията да бъде на средно равнище от 2,3% през настоящата година, "заради по-ниския принос на енергийните цени", след което да продължи да отслабва до 2% през 2025 г. и до 1,9% през 2026 г.

Прогнозите им за основната инфлация (без волатилните цени на храни и енергия) също бяха ревизирани надолу до 2,6% през 2024 г., до 2,1% догодина и до 2% през 2026 г.

Условията за финансиране са рестриктивни и предишните повишения на лихвените проценти все още потискат търсенето, а това допринася за понижаване на инфлацията, отбеляза ЕЦБ след края на днешното си заседание.

Експертите на банката също така ревизираха надолу и прогнозата си за икономическия растеж за 2024 г. до 0,6%, като се очаква икономическата активност да остане слаба в краткосрочен план. Те обаче очакват след това икономиката да набере импулс и да отбележи растеж от 1,5% през 2025 г. и от 1,6% през 2026 г., за което да допринесат първоначално потреблението, а впоследствие – и инвестициите.

Пазарите ще очакват нови насоки от днешното заседание на ЕЦБ

Управителният съвет на ЕЦБ отново подчерта, че е решен да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%. Въз основа на сегашната си оценка той счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на равнище, което, ако бъде поддържано достатъчно дълго, ще допринесе съществено за постигането на тази цел.

Бъдещите решения на ЕЦБ ще осигурят определянето на достатъчно рестриктивни основни лихвени проценти толкова дълго, колкото е необходимо.

ЕЦБ отново посочи, че ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността. По-специално, решенията на Управителния съвет за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Европейската централна банка подчерта за пореден път, че има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Последвайте канала на

Калина Христова
241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.07 | 16:59

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини