Шведската централна банка остави без промяна основните лихви и вече подготвя понижаването им

  • 01 февруари 2024 14:36

  • 691
  • 1
Шведската централна банка остави без промяна основните лихви и вече подготвя понижаването им
© pixabay

Шведската централна банка днес остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 4 на сто, както прогнозираха анализаторите, предаде Ройтерс.

Същевременно "Риксбанк" (Riksbank) обяви, че вероятно ще може да успее да предприеме първото понижение на водещата си лихва по-рано от планирането.

Централната банка на Швеция не изключва вероятността това да стане през първата половина на тази година, ако "се запазят благоприятните перспективи за (забавяне на темпа на нарастване на - бел. ред.) инфлацията"

Шведската икономика влезе в техническа рецесия

"Риксбанк" обаче изразява и нотка на предпазливост, като посочва, че като бъдат изключени силно променливите цени на енергийните продукти, нивото на инфлацията остава "твърде високо".

То може да се повиши отново на фона на риска от шоково нарушаване на веригите на доставки заради "конфликта в Близкия изток, поведението на корпоративните структури при определяне на цените на стоките и услугите, които предлагат, както и на фона на значителното отслабване на шведската национална валута", предупреждава централната банка.

Последвайте канала на

Калина Христова
691 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.01 | 20:34

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини