За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари

  • 23 януари 2024 14:44

  • 738
  • 1
За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари
© Pixabay

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания /АУВ/. По-голямата част от потребителите са съумели да харчат според възможностите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови затруднения през януари.

„В предходни години голяма част от потребителите не успяваха да се справят с покриването на задълженията си в началото на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разходите си през декември и надхвърляха финансовите си възможности. В началото на 2024 г. ставаме свидетели на едно по-разумно поведение – едва около 10% от хората, с които разговаряме, спрямо почти 30% за изминалите години, изпитват затруднения със задълженията си в резултат от неразумно потребление в празничните дни. При това, тези затруднения не са съществени и потребителите ще съумеят да се справят с тях в рамките на следващия един месец”, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания.

По думите ѝ, инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината много от тях са изготвили бюджет за празничните дни с основните пера – подаръци, храни и напитки, пътувания, оставяйки си дори буферна сума, която по възможност да спестят. В същото време, средната работна заплата нараства, а през декември много хора са получили допълнителни приходи под формата на коледни бонуси. Тези фактори обуславят относително спокойното и финансово стабилно начало на годината, посочват от Асоциацията.

„Най-предизвикателен бе краят на 2023 г. за по-младите потребители – до около 30 години. Те все още не са свикнали да преценяват добре приходите и разходите си, като в същото време се изкушават от скъпи ваканции и технологични устройства. Въпреки това и при тази група не наблюдаваме сериозни сътресения. Не очакваме бум на просрочени задължения и през следващите месеци”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.

Очакванията на Асоциацията за 2024 г. е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това са налице и немалко песимистични прогнози в международен план, а политическата обстановка остава със знак за неизвестност. 

За какво най-много харчим парите си?

Затова от АУВ съветват потребителите да се придържат към „златните” финансови правила:

- Бюджетът и проследяването на разходите са задължителни – внимателното следене на всички приходи и разходи за определен период или по определен повод, както в случая с коледните празници, може да даде много добра яснота за това какво трябва да ограничим, кое ни е излишно и от какво можем да спестим.

- „Буфер” за непредвидени ситуации – експертите препоръчват да заделим средства за непланирани разходи, което ще ни спаси от финансови изненади в непредвидени ситуации. Специалистите съветват този буфер да може да покрие 3-6 месеца от разходите ни за живот.

- Инвестициите могат да намалят риска от загуба на спестяванията по време на инфлация и да ни осигурят финансова стабилност в дългосрочен план – информирайте се в какво можете да инвестирате заделените си средства – имоти, ценни книжа, акции в големи компании, злато. Най-важното е да диверсифицирате инвестициите си, за да сведете риска до минимум. Не е нужно размерът на всяка инвестиция да е голям, най-добре е да стартирате с малки суми, ако естеството на вложението го предполага.

От Асоциацията очакват през 2024 година банките да останат най-големият кредитор на пазара на задължения. Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат следващите по обем на задълженията кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на относително стабилни нива, а плащаемостта ще се реализира с минимално забавяне.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.23 | 15:51

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини