Кристин Лагард охлади надеждите за ранно понижаване на лихвите

  • 12 януари 2024 16:27

  • 1020
  • 3
Кристин Лагард охлади надеждите за ранно понижаване на лихвите
© Getty Images

Председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 е обявила, че понижаването на лихвите в еврозоната ще стане факт едва, когато франкфуртската институция е убедена, че инфлацията ще достигне заложената цел от 2 на сто, предаде ДПА. Така тя намали очакванията на инвеститорите за ранно намаляване на лихвите. 

Лагард не даде конкретна дата, но заяви вчера вечерта в пред френската телевизия "Франс 2": "Ако, както очакваме достигнем 2 на сто през 2025 година  и данните го потвърдят през идните месеци , то аз съм уверена, че процентните ставки ще паднат".

Наблюдателите на пазара спекулираха неотдавна, че ЕЦБ ще съкрати лихвите още през пролетта. Последните изявления на Лагард и други централни банкери от управлението на ЕЦБ навяват на мисълта, че това вероятно ще стане през лятото. 

Председателят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич обяви, че пазарите все още са твърде оптимистично настроени относно момента, когато ще настъпи първото намаление на лихвите.

Лагард: Кредитите ще останат по-скъпи за известно време

Членката на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел също направи подобен коментар в сряда, заявявайки, че дискусиите по темата са преждевременни.

Според Лагард в еврозоната няма сериозен спад и най-лошата част от битката срещу инфлацията е отминала. 

Лагард обаче наблегна върху неотдавнашното увеличение на заплатите, отбелязва БТА.

"Заплатите се повишават в контекста на преговори и колективни споразумения на равнище над инфлацията. Във фаза на догонване сме и тя ще продължи 2-3 годин", заяви тя. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1020 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Най добрия банкер

2024.01.12 | 16:54

1
Даже трябва още да се вдигнат, докато простите селяци не загубят жилищата си на кредит и не си отидат в оборите по селата

2024.01.12 | 22:38

3
ахахахаха, ама те не вдигат никакви лихви, а продължават да печатат

2024.01.12 | 17:17

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини