Земеделският министър: Въпреки ангажимента на украинската страна, слънчоглед влиза в България

  • 23 ноември 2023 16:51

  • 522
  • 0
Земеделският министър: Въпреки ангажимента на украинската страна, слънчоглед влиза в България
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Съвсем скоро, на 30 ноември, изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед. Има внос на такъв слънчоглед, но той е под митнически контрол. Отделно има и сериозно количество, което влезе като румънски, но по наши предположения той е украински. Само че никой не може по никакъв начин да докаже откъде е слънчогледът, има дори една пратка, която е хърватска. Така министър Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на коментира пред медии в к.к. Албена изтичането на срока за блокиране на вноса на украински слънчоглед на територията на страната ни. 

Зърнопроизводителите показаха висока интелигентност и много сериозно разбиране на цялата ситуация, защото тя не е такава само у нас. Ситуацията е същата и в другите четири страни - Хърватия, Унгария, Румъния и Словакия, отбеляза министърът.

Всички виждаме, че тази година е най-сложната досега - вследствие на войната в Украйна, вследствие на сушата, вследствие на това, че тая година поскъпнаха всички торове и препарати, които вдигнаха себестойността на нашата реколта. Истината е, че себестойността на българския слънчоглед в момента е толкова висока, че никой няма шанс да го продаде дори "на нула". При всички случаи се реализират загуби. Целта на всички усилия, които полагаме, са тази загуба да се минимизира, допълни още министър Вътев. 

Асоциацията на зърнопроизводителите: Украински слънчоглед се внася като румънски

Той коментира, че преговорите с Европейския съюз за промяна на регламента в тази посока са процес, а не нещо, което може да се реши с един разговор, за един момент. За да се промени регламентът, Европейската комисия първо трябва да вземе, после да го предложи на Европейския парламент, а той от своя страна - да го гласува. 

Този процес не става "от днес за утре", ние водим преговори от септември.  В тях се включи премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, включи се и вице-премиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, включиха са нашите евродепутати Атидже Алиева - Вели и Асим АдемовАсим АдемовАсим Адемов е български евродепутат от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1968 в село Дъбница, община. Никой не е спирал да работи по темата, за да се удовлетвори желанието на производителите - ние разбираме много добре, че те са в тежко състояние. Но за голямо съжаление тези процеси не са изолирано явление в България, каза Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини