Петролът поскъпва заради намаляването на американските резерви и затегнатите доставки

  • 28 септември 2023 10:56

  • 1311
  • 1
Петролът поскъпва заради намаляването на американските резерви и затегнатите доставки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на петрола се повишиха отново в азиатската търговия днес, след като в предишната сесия достигнаха до най-високите си цени за годината, заради резкия спад на американските резерви под натиска на затегнатите глобални доставки, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 16 цента или 0,3 на сто до 96,71 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 20 цента или 0,4 на сто до 93,88 долара за барел.

Американските резерви паднаха с 2,2 милиона барела до 416,3 милиона барела, според правителствени данни, разпространени вчера. Анализатори очакваха спад с около 320 000 барела.

Запасите от петрол в Къшинг, Оклахома, център за съхранение и главна точка за доставка на фючърси в САЩ, паднаха с 943 000 барела по малко под 22 милиона барела, което е най-ниското им ниво от юли 2022 г., сочат данните. Запасите в Къшинг са близо до най-ниското си регистрирано изобщо ниво заради силното търсене на суров петрол за рафиниране и износ, което предизвика опасения за качеството на останалото количество и загриженост, че може да се стигне до спад под минималните оперативни нива.

Петролът на ОПЕК остава над 95 долара за барел

Намаляването на запаси е резултат и на свиването на добивите с общо 1,3 милиона барела дневно от страна на Саудитска Арабия и Русия, което ще продължи най-малко до края на годината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 12:05

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини