Къде отидоха 4-те млн. хартиени левчета

  • 02 август 2012 07:12

  • 4043
  • 1
Къде отидоха 4-те млн. хартиени левчета
©

Около 4 млн. банкноти от 1 лев продължават да са в обращение, но никой не ги е виждал от години.

Банкнотата с лика на св. Иван Рилски излиза през 1999 г. и в момента може да бъде ползвана, въпреки че никой не го прави.

Експертите от Българската народна банка коментираха, че 90 на сто от хартиените пари са у колекционери, пише в. "Преса".

Малко известно е, че хартиеният лев е една от българските банкноти с най-бурно развитие. След като е отпечатана през 1999 г., Българската православна църква се обявява против ликът на светеца да бъде върху пари. Според някои символът на св. Иван Рилски ще води България към бедност заради това, че е „безсребърник". Още повече, че, като монах отшелник, Иван Рилски приел плодовете, но отказал златото, което цар Петър му предложил при посещението си в рилската му обител.

И докато колекционерите кътат в домовете си банкнотите от 1 лев, в момента в обращение има над 70 млн. лв. стотинки с номинал от лев.

Наследникът на хартиеното левче също е с облика на св. Иван Рилски и достойно го замества. Пускането на монети вместо хартиени банкноти е свързано и с масовото използване на номинала. Дали под формата на банкнота, или монета, единият лев е много използван което логично води до изграждането му от метал, тъй като хартията издържа много по-малко. Освен това изработването на монета от 1 лев е свързано с уеднаквяването на печатните стандарти на България с ЕС.

Последвайте канала на

4043 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бахти простакесата го е писала тва

2012.08.02 | 12:36

1
"стотинки с номинал от лев" - а не щеш ли билетче с номинал 100 000 милиона

Добави коментар

Водещи новини