Инфлацията в САЩ продължава да забавя растежа си и през май

  • 13 юни 2023 19:38

  • 1048
  • 1
Инфлацията в САЩ продължава да забавя растежа си и през май
© Getty (архив)

Потребителските цени в САЩ растат през май с по-бавен ход от предходните месеци, сочат данни на министерството на труда, цитирани от Ройтерс.

Ценовият натиск обаче остава сравнително силен, което вероятно ще даде основание на Управлението за федерален резерв утре да остави лихвените проценти без промяна, но и да запази опциите отворени за нови повишения, посочва агенцията.

Индексът на потребителските цени през май се е покачил с едва 0,1 на сто, като цените на горивата спадат. Ръстът им през април беше с 0,4 на сто на месечна основа.

На годишна база ръстът на цените през май е 4 на сто, което е най-ниското ниво от март 2021 г. През април инфлацията на годишна база беше 4,9 на сто.

Пикът на инфлацията на годишна база беше през юни 2022 г., когато достигна 9,1 на сто, най-високото й ниво от ноември 1981 г., а оттогава постоянно спада.

Годишната инфлация в САЩ се забавя до 4,9 на сто през април

Данните идват преди започващото по-късно днес заседание на Управлението за федерален резерв, на което се очаква то да направи пауза в повишаването на лихвените проценти, но да си остава вратата отворена за ново повишаване, ако инфлацията не продължи да спада.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1048 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.13 | 20:21

1
Журналя как хитро сте го надраскали. Растяла, но бавно.

Добави коментар

Водещи новини