От НАП - Бургас към бюджета са преведени над 6 млн. лева от началото на годината

  • 16 март 2023 14:41

  • 236
  • 0
От НАП - Бургас към бюджета са преведени над 6 млн. лева от началото на годината
© Google maps
Слушай новината Слушай новината

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5 на сто от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП) - Бургас и препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения. 

"Над 19 000 са подадените вече в териториалната дирекция на НАП в Бургас подоходни декларации, като 11 000 са изпратени електронно – с персоналния идентификационен код (ПИК) на Агенцията или с електронен подпис. Продължава да расте процентът на избралите дистанционния начин за изпълнение на задължението за деклариране на доходите от миналата година и заплащане на съответния данък", отчитат от приходната агенция. 

Издадените от началото на годината персонални кодове са 5100. Същевременно жителите на областта активно се възползват и от ПОС терминалите на НАП, както на място в Салона за обслужване, така и чрез виртуалния, отчитат от Териториалната дирекция на агенцията и допълват, че по този начин физическите лица спестяват не само време, но и таксите за превод.

Икономист след фалитите на американски банки: Кредитната експанзия у нас трябва да позатихне

Чрез терминалите на НАП - Бургас към бюджета от началото на годината са преведени над 6 милиона лева. Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или квалифициран електронен подпис (КЕП). Потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. 

Припомняме, че срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 2 май 2023 г., защото 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.             

Мая Йорданова
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини