Британският облигационен пазар и паундът реагираха положтелно на избирането на Сунак за премиер

  • 25 октомври 2022 17:33

  • 1091
  • 2
Британският облигационен пазар и паундът реагираха положтелно на избирането на Сунак за премиер
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Участниците на пазара на британски облигации приветстваха избирането на Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, за премиер на Обединеното кралство, като доходността на повечето книжа се върна назад към нивата, видени за последен път през последна десетдневка на септември - точно преди да бъде представен злополучния т.нар. "мини-бюджет" на бившия финансов министър Куази Куартенг, предизвикал истински хаос на лондонските капиталови пазари.

Британската лира също реагира позитивно на новината за избирана на Сунак за премиер на Обединеното кралство. Паундът поскъпва в рамките на деня с 1,3% към 1,1450 щатски долара, докато еврото поевтинява с 0,75% към 0,8680 британски лири.

Доходността на 30-годишните дългосрочни облигации (Gilts) се понижи към 3,60% процента след подновени интерес за покупки, довело до повишаване на цените на дълговите книжа и намаляване на тяхната доходност, тъй като пазарите реагираха с облекчение на избора на Сунак за следваща британски министър-председател, предаде БНР.

Риши Сунак официално е новият британски премиер

Този ход означава, че дългосрочните облигации, които бяха в центъра на хаотична разпродажба миналия месец след представения тогава "мини-бюджет", довела до спешна намеса от Английската централна банка на дълговия пазар, са възстановили загубите, предизвикани от пакета от данъчни облекчения на бившия премиер Лиз Тръс и нейния бивш финансов министър Куази Куартенг.

Доходността на 30-годишните британски облигации се търгуваше на нива около 3,75% преди на 23-ти септември да бъдат разкрити фискалните планове на предишното правителство, след което само в рамките на два-три дни се изстреля до над 5%, принуждавайки АЦБ да проведе интервенция на британския дългов пазар.

Междувременно доходността на 10-годишните британски облигации се търгува във вторник около 3,65%, след като по-рано през октомври скочи до нива над 4,5% и също доближава нивата около 3,5%, достигани точно преди представянето на "мини-бюджета" на 23-ти септември.

Доходността на краткосрочните двугодишните ценни книжа пък се върна назад към 3,32% - под нивата от 23-ти септември.

"На пръв поглед това предполага, че последният месец беше истински кошмар и ние се върнахме там, където щяхме да бъдем, ако Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, беше спечелил лидерството на торите още предния път", коментира Джеймс Ати, мениджър в Abrdn.

Ако Сунак потвърди, че ще задържи на поста настоящия финансов министър Джеръми Хънт, който премахна повечето от планираните от Лиз Тръс съкращения на данъците и така помогна за възстановяване на реда на пазара на облигации през миналата седмица, тогава държавните облигации на Обединеното кралство могат да поскъпнат допълнително (лихвите по тях да намалеят с още), посочват редица анализатори.

Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, се възприема от инвеститорите като много по-вероятно да подкрепи фискалните планове на финансовия министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:29

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ха,ха

2022.10.25 | 18:04

1
Само циганин, може да ги оправи англо-саксонските джендъри.

Добави коментар

Водещи новини