Частни банки очакват продължителна рецесия в германската икономика

  • 23 септември 2022 08:23

  • 442
  • 1
Частни банки очакват продължителна рецесия в германската икономика
© Pixabay

Главните икономисти на германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие за четири поредни тримесечия до лятото на 2023 г., информира ДПА, предаде БТА.  

Високите цени на енергията, нарастващите разходи на компаниите и значителната загуба на покупателна способност сред потребителите в резултат от изключително високата инфлация ще тласнат най-голямата европейска икономика към рецесия през зимата, според прогнозите.

"Определено имам положителни очаквания за това, какво е възможно след кризата. Първо обаче ще бъдем изправени пред рецесия, която вероятно ще бъде по-остра в Германия (...) отколкото в повечето други страни в Европа", заяви главният икономист на банка "Беренберг" (Berenberg Bank) Холгер Шмидинг. 

Според експерта все пак има вероятност икономиката на Германия да се стабилизира отново още през пролетта на 2023 година. 

"След това отново очакваме растеж", допълни той.

Според икономистите на частните банки пазарът на труда "няма да бъде силно засегнат" от свиването на икономиката отчасти благодарение на държавната помощ.

След като брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 1,4 процента през настоящата година, 15-те икономисти, които са взели участие в изготвянето на прогнозата, заявиха, че очакват спад от 1,3 процента през 2023 г.
 
Евентуалното съживяване на икономическия растеж ще зависи "в решаваща степен от по-нататъшната динамика на цените", прогнозират те.

"Инфлацията скоро ще достигне своя връх. Но този връх все още не е достигнат", каза Шмидинг. 

"Вероятно няма да успеем да се върнем към нива на инфлация около 2 процента преди 2024 г.", допълва икономистът.

Десислава Станева
442 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.23 | 09:08

1
a dali evrogeiovete shte si svaliat rozovite ocila i da razberat nai setne tce zad problemite i stoi amerika

Добави коментар

Водещи новини