Финансисти: Забавянето на растежа предизвиква дългово напрежение и подхранва корпоративни фалити

  • 14 септември 2022 19:56

  • 585
  • 1
Финансисти: Забавянето на растежа предизвиква дългово напрежение и подхранва корпоративни фалити
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Забавянето на икономическия растеж повишава нивата на световните дългове, особено във нововъзникващите пазари, предупреди Институтът за международни финанси (IIF) и допълни, че се задава вълна от корпоративни фалити, съобщава БТА.

Съотношението глобален дълг към БВП, ползвано като мярка за оценка на способността на заемополучателя за плаща дълговете си, е достигнало 350 процента и се е покачило за пръв път от пет тримесечия насам, посочва институтът. В развиващите се пазари това съотношение се е увеличило с 3,5 на сто до 252 процента.

"Инфлационният натиск не се е оказал достатъчен, за да натисне това съотношение надолу", посочва Емре Тифтик от IIF.

Кристалина Георгиева (МВФ): Централните банки трябва упорито да борят инфлацията

Ръстът идва въпреки спада на световния дълг, който се е свил с 5,5 трилиона долара до 300 трилиона в рамките на второто тримесечие на годината. Спадът е и първи от 2018 г. досега.

Дългът в развитите пазари е спаднал с 4,9 трилиона долара до малко над 201 трилиона долара, а този в развиващите се - с 600 милиарда долара до 99 трилиона долара.

Принос за спада има и ръстът на стойността на долара, достигнал 20-годишен връх спрямо другите основни световни валути, както и забавянето в пускането на облигации на пазара.

Данните сочат, че през август този спад е с цели 20 на сто спрямо година по-рано. Държавните дългове все пак са се покачили до 85,5 трилиона долара, което е с цели 21 на сто повече от регистрираните 70,7 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 г., и отразяват финансовите стимули, отпуснати от страните по света по време на пандемията.

Натискът върху кредитирането вероятно ще продължи, тъй като се очаква следващата седмица УФР да повиши основната си лихва с още 75 базисни пункта. "А това само засилва опасенията, че ще последва вълна от корпоративни фалити, което усложнява задачата на централни банки да се борят с инфлацията, без да нанасят щети на трудовия пазар", посочва още институтът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Виртуални

2022.09.14 | 22:31

1
трилиони, а за офцете инжекции и инфлация.

Добави коментар

Водещи новини