Иван Искров: Българските банки са независими от гръцките

  • 27 юни 2012 15:57

  • 1344
  • 0
Иван Искров: Българските банки са независими от гръцките
©

Българските банки нямат и едно евро експозиция в Гърция и не бива да се поставят в една група с гръцките банки.

Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров, който участва в кръгла маса за стабилността на банковата система като предпоставка за устойчив икономически растеж.

Искров подчерта, че макар и да има у нас банки с гръцки собственици, то те са български банки, оперативно независими от гръцките банки - майки и подлежащи на българския банков надзор.

Според Искров, стабилността на банковата система не е самоцел, защото липсата й много бързо ще доведе до влошаване на живота за обикновените граждани.

Гуверньорът на БНБ отново назова добрите показатели на българската банкова система - капиталова адекватност от 17, 52 процента, ръст на депозитите с около 13-14 процента и съответно висока ликвидност на банките, ръст на кредитите с 3,6 процента, при 0,2 процента ръст на кредитирането в еврозоната и 0,8 процента - новите страни - членки на ЕС по данни на ЕЦБ.

Относно лошите кредити - не искам само на мен да се задава този въпрос, но и на всички политици, които вземат решения, защото от години голям проблем за банковата система е обявяването на фалити със задна дата, а решение по този въпрос не се взема, посочи Искров.

Стабилната банкова система е предпоставка за икономически растеж, но не може да го създаде сама. Около тази позиция се обединиха и банкерите от водещите търговски банки у нас по време на кръглата маса. Форумът се състоя по повод днешното 20 годишно издание на банковите награди на Асоциация "Банка на годината".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини