Първи сме по дял на сивата икономика в Евросъюза

Делът на сивата икономика в България е над 32 на сто, което извежда страната ни на първо място в Европейския съюз.

Средното за него е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно. В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни, информира БНР.

Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави. Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертава Европейската комисия. Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока.

Страните-членки ще трябва да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както и да въведат улеснения за хората, които искат да спазват правилата - например чрез обслужване на едно гише и данъчен интернет портал.

В рамките на Евросъюза пък ще бъде засилени сътрудничеството и обмяната на информация за данъкоплатците. Предвиждат се и нововъведения като единен европейски идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и общи минимални наказания за измами и укриване на данъци.

На срещата на Европейския съвет през март 2012 г. държавите членки поискаха от Комисията да "разработи конкретни методи за подобряване на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци, включително по отношение на трети държави, и да докладва до юни 2012 г." Днешното съобщение ще бъде представено на срещата на върха на ЕС в края на юни. Комисията ще започне работа по разработването на идеите, набелязани в днешното съобщение. Преди края на годината тя ще представи план за действие за борба с измамите и укриването на данъци с конкретни мерки, които могат да бъдат приложени бързо. Освен това Комисията ще предложи инициатива за справяне с практиките на "данъчен рай" и агресивните данъчни консултанти.

Коментари

  1. 2012.07.02 | 23:15
    тези 32 процента сиво влизат директно в джоба на борисов и е въпрос на време да бъде наказан със затвор и пълна конфискация на имуществото
  2. 2012.07.02 | 23:15
    борисов ще каже-това не е вярно а дори и да е така троината коалиция е виновна
  3. 2012.07.02 | 23:15
    борисов неговори празни приказки-българия е отличник неспират да ни хвалят от брюксел и ето на то пък имало защо
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет