Властта дължи на бизнеса 346 млн. лв.

  • 22 юни 2012 21:45

  • 881
  • 0
Властта дължи на бизнеса 346 млн. лв.
©

346 млн. лева са задълженията на централната и местната власт към бизнеса. В сумата са отчетени и задълженията за данъци, осигуровки, обезщетения за персонала и др. Данните са от справка на финансовото министерство към 31 март 2012 г., изготвена за "Труд" по Закона за достъп до обществената информация.

Сравнително положителната новина все пак е, че на годишна база спрямо същия период на м.г. просрочените задължения намаляват с около 1/5, или с 85,4 млн. лева. Към 31 март просрочените задължения на правителството са в размер на 149,8 млн. лева. Тук са включени всички първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (ПРБК) по държавния бюджет, както и автономни бюджети - БНТ, БНР, БТА и др.

Задълженията на общините пък възлизат на 196,2 млн. лева. (Кои общини са в топ 10 на най-големите длъжници към месец май - виж таблицата горе вдясно). Социалноосигурителните фондове - Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса, нямат просрочени задължения.

Спрямо март миналата година неизплатените средства от страна на централната власт намаляват с 44%, или със 76,7 млн. лева. Най-голямо намаление на просрочените задължения има по бюджетите на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и на отбраната.

В същото време обаче част от същите ведомства продължават да държат палмата на първенството на най-големите длъжници в централната власт. Просрочените задължения на военното министерство са в размер на 85,4 млн. лв., от които 84,7 млн. лв. са дълговете на Военномедицинската академия и към нейни контрагенти. На второ място сред длъжниците е МВР - към първото тримесечие на 2012 г. ведомството на Цветан Цветанов дължи 23 млн. лева, като по-голямата част от тях са към доставчици - 18,9 млн. лева.
Строителното министерство се нарежда на трето място с 14,4 млн. лева. Дълговете са за ремонти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини