Растежът на икономиката в еврозоната през април се е ускорил въпреки войната в Украйна

  • 22 април 2022 12:33

  • 847
  • 0
Растежът на икономиката в еврозоната през април се е ускорил въпреки войната в Украйна
© Novini.bg

Растежът на икономическата активност в частния сектор в еврозоната през април се е ускорил до най-високото си ниво от седем месеца, въпреки инфлацията и продължаващата война в Украйна, според съставния индекс на производствената активност (PMI), оповестен днес от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) и цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13376

Индексът, изчислен на базата на бизнес проучвания, е нараснал до 55,8 спрямо 54,9 през март. Всяка цифра над 50 говори са повишаване на активността, а когато е под този праг става дума за намаляване.

Икономиката на еврозоната навлезе във второто тримесечие на 2022 г. на по-силна основа от очакваното, избягвайки забавянето, прогнозирано от много експерти, каза главният икономист на "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" Крис Уилямсън в изявление.

Той обаче подчерта дисбалансите в растежа. Бизнесът продължава да напредва бързо в услугите, благодарение на премахването на рестриктивните мерки, предприети по време на пандемията, докато промишлеността се намира във виртуална стагнация.

"Слабостта на производствения сектор остава основен източник на безпокойство, докато продължаващото увеличение на разходите за живот може сериозно да попречи на растежа на сектора на услугите, след като възстановяването приключи", отбелязва Уилямсън.

Завърши мисията на МВФ у нас, прогнозират двуцифрена инфлация

Автомобилният сектор остава тежка засегнат и производствените му нива паднаха рязко през април и с по-бързи темпове от предишния месец, отбелязва "Стандарт енд Пуърс Глоубъл".

През април динамиката на икономиката се развива по различен начин в различните страни.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, темпът на растеж падна до най-ниското ниво за три месеца, като доброто представяне на услугите не успя да компенсира спада в производството.

Във Франция обаче експанзията се ускори и достигна най-високото си ниво от януари 2018 г., благодарение на поддържането на скромен растеж в преработващата индустрия и силното нарастване на активността в сектора на услугите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини