Чейнджовете мамят с фалшиви табели

  • 20 юни 2012 06:12

  • 1046
  • 0
Чейнджовете мамят с фалшиви табели
©

Подвеждащи и скрити табели с курсовете, при които се обменя валута, са най-честите нарушения, които са регистрирали от Националната агенция за приходите (НАП) при проверките на чейндж  бюра в страната.

Всяка година данъчните правят по 3000-4000 такива проверки, съобщиха от ведомството.

Клиентите често оставали изненадани и от големите разлики между курсовете, при които обменните бюра търгуват, и обявения за деня фиксинг на БНБ. „Има случаи, при които отклонението е 19% или 19,5%, казаха от приходната агенция. Това е на ръба на определения лимит, пише "Монитор". От НАП припомниха, че по закон курсовете на обменните бюра могат да се отклоняват до 20 на сто фиксинга на БНБ.

В момента в България работят 4500 обменни бюра, които са вписани в специален регистър на НАП. Те са собственост на над 700 фирми. Обектите, които не фигурират в него, са нелегални и гражданите могат да подават сигнали за тях в приходната агенция.

От регистъра на НАП става ясно, че най-голямата акула в този бизнес е бургаска фирма. Тя има регистрирани общо 79 обекта в Бургас, Несебър и Свети Влас. Вторият по големина играч на пазара е софийска компания, която има 59 обменни бюра в Банско, Пампорово, Чепеларе, Варна, Бургас и др.

От НАП припомнят, че финансовото министерство е подготвило промени в Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра. Новите текстове предвиждат валута да може да се обменя и чрез специални автомати. Ако търговците искат, могат да монтират автоматите в чейндж бюрата. Освен традиционните валути като долари и евро ще могат да се обменят и банкноти от други държави. На екрана на устройството ще се изписва курсът на съответната валута и равностойността на желаната за обмяна сума.

Ще бъде поставен и лимит от 2000 лв. на сумите, които могат да се обменят. Променят се и изискванията за табелите на чейндж бюрата. Например ще се допусне и намаляването на минималния шрифт, с който се изписват котировките – от 5 на 3 см.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини