Япония предлага на Украйна заеми за 100 милиона долара в израз на подкрепа

  • 15 февруари 2022 17:42

  • 3895
  • 1
Япония предлага на Украйна заеми за 100 милиона долара в израз на подкрепа
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Японският премиер Фумио Кишида се обяви "твърдо" за "дипломатически договорено" решение на руско-украинската криза и заяви, че Япония е готова да помогне финансово на Киев, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

В телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски Кишида каза, че Япония е готова да предостави "спешна помощ под формата на заеми от най-малко 100 млн. долара", ако Украйна го поиска. Японският премиер потвърди подкрепата си за "териториалната цялост и суверенитет" на Украйна както в разговора си със Зеленски, така и по-рано през деня в разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС осъди подкрепата на руския парламент за Донецк и Луганск

Тези дипломатически контакти протичат в момент, когато Русия нареди части, разположени близо до украинската граница, да се върнат в гарнизоните си, което е първи знак за намаляване на напрежението от седмици на фона на слуховете за предстоящо руско нахлуване в Украйна. Кишида изрази обаче "сериозна загриженост" от ситуацията.

"Ние ще отговорим по подходящ начин, включително чрез санкции, в сътрудничество с Г-7 и международната общност", ако Русия нахлуе в Украйна, подчерта той.

По време на телефонния разговор с Фон дер Лайен двамата лидери постигнаха съгласие да "продължат да координират тясно усилията си за деескалация", съобщи японското външно министерство. От своя страна японският министър на отбраната Нобуо Киши съобщи за засилено руско военноморско присъствие в Японско море и южната част на Охотско море, която граничи със северния японски остров Хокайдо.

"Смятаме, че те (руснаците) възнамеряват да покажат способността си да действат на Изток и на Запад, успоредно с последните придвижвания на руската армия около Украйна", написа Киши в Туитър.

Руско-японските отношения са сложни: двете страни така и не подписаха мирен договор след Втората световна война, поради териториален спор за четири малки острова от Курилския архипелаг, намиращ се в съседство с Хокайдо, които Москва превзе в последните дни на войната, и които Токио нарича "Северните територии".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.15 | 19:19

1
ххаххахааа това е като еврейския робин худ-дава пари на бедните срещу малка лихва

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини