Общините с предложение към държавата как да не останат на тъмно

  • 03 февруари 2022 20:35

  • 1453
  • 3
Общините с предложение към държавата как да не останат на тъмно
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общините с отговор на искането на държавата финансовата помощ заради ценовата криза да се обвърже с изрядното харчене на бюджетите им. От Националното сдружението са категорични, че именно кметствата са най-проверяваните в държавата. На този фон все повече стават населените места, които започват да живеят на тъмно.

Преди 6 години община Самоков тегли заем, за да смени около 8 хиляди улични лампи. Инвестицията се изплаща с разликата в сметките, разказва кметът

По разпореждане на Асен Василев - АДФИ започва инспекции на общините с режим на тока

„Когато сменихме това улично осветление и добавихме още 1000 лампи, защото осветявахме паркови пространства и по селата още, потреблението падна на 115 000 киловатчаса”, каза кметът Владимир Георгиев пред Нова телевизия.

Така засега в Самоков успяват да си  плащат сметките.Не се предвижда и режи, въпреки че токът през последните месеци е скочил трикратно.

„Преди една година, ако сме плащали 50 000 лева за ток, сега сметката ни дойде 150 000 лв”, добави градоначалникът.

На противоположната ситуация е община Горна Оряховица. Градът стана едно от десетките населени места, които се принудиха да редуцира уличното осветление.  

 „Парковете на община Горна Оряховица от 23 часа до 4 часа сутрин не светят с изключение на парк „Никола Панайотов”, през който преминават най-много граждани. Следващите мерки, които сме взели – очакваме оферта да преминем към подмяна на 700 до 1000 лампи от централните улици на Горна Оряховица с лед осветление, което би намалило сметките значително”, обясни зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

Предложението на правителството е за пари срещу проверки. Държавата е склонна да обмисли допълнителна помощ за закъсалите общини, но при инспекция как харчат бюджетите си. Това намерение не притеснява Сдружението на общините, които казват, че кметствата са най-проверяваните в държавата.

„Кметовете, освен президента, са единствените мажоритарно избрани управленци в България. Те са свикнали на всякакви проверки. Всеки отчет на община, всеки бюджет се заверява от Сметната палата ежегодно”, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.  

Над 80 общини вече са въвели режим на работа на уличното осветление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1453 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.03 | 21:08

1
светулки да развъждат!

2022.02.04 | 06:01

3
добра идея, евала.
Руми

2022.02.03 | 21:58

2
Ей паразит много си прост! Анонимен _ Паразит безработен!!!

Добави коментар

Водещи новини