Глобите от НАП с 20% надолу, ако се платят до 14 дни

  • 29 декември 2021 14:42

  • 1560
  • 0
Глобите от НАП с 20% надолу, ако се платят до 14 дни
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

С 20% могат да се намалят размера на наложена глоба или имуществена санкция от НАП за нарушителите, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление, посочват от пресцентъра на приходната агенция.

Тази възможност се дава в нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г.

Над 180 хил. изтегляния на приложението на НАП за проверка на касови бележки

Според новите правила за административнонаказателно производство, лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер.

За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата в случай че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23.12.2021 г.

Тогава наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ.

Мая Йорданова
1560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини