Подуправителят на БНБ: 30 % са се увеличили безкасовите плащания у нас от началото на пандемията

  • 28 ноември 2021 17:58

  • 1003
  • 3
Подуправителят на БНБ: 30 % са се увеличили безкасовите плащания у нас от началото на пандемията
© Кадър: БНТ

С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти или с електронни пари за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2020 г. Това заяви в предаването "Бизнес БГ" по БНТ подуправителят на БНБ и ръководител на Управление "Банково" Нина Стоянова.

Според нея от една страна това може да бъде разчетено като сигнал за икономическо възстановяване, но също и като сигнал, че се използват все по-активно банковите канали за разплащане, както и каналите на останалите доставчици на платежни услуги.

Икономисти: Таванът на разплащанията в брой у нас трябва да се увеличи

В Европа повече от половината плащания се извършват с банкови карти.

От БНБ предвиждат догодина трендът да се запази и ръстът на безкасовите плащания да продължи, движейки се около иновациите в платежните услуги.

Според Нина Стоянова тепърва у нас ще има ускоряване и оптимизиране на платежните процеси като се има предвид и съчетаното ползване на новите технологии - мобилните приложения за разплащане, незабавните плащания, QR- кодовете.

Според нея е необходимо задълбочаване на регулацията при криптовалутите. През 2022-а година се очаква да бъде приет регламент, който да отстрани анонимността при операциите с криптовалута.

Нина Стоянова напомни, че криптовалутата не представлява реална валута, а спекулативен актив.

Мая Йорданова
1003 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.28 | 18:32

2
ЕС работи експериментално с CHROMIA , IOTA , ETHEREUM . Какво изпробваме ние ?
NEO

2021.11.28 | 18:34

3
Top 100 NEP5 Tokens ?
Welt , Stefan Aust , днешното издание

2021.11.28 | 18:30

1
Има един коментар където предвижда банкрут на немският капитал , щом се осъществяват изцяло политически програми на партията Gruenen . Едва ни предстои фалит , но има нещо друго : Китай и полит-напрежение помежду САЩ и НРК . Въпросът следователно за нас : накъде отива акцентуираната наша външна политика ? Становище на Президентсвото , има ли ?

Добави коментар

Водещи новини