Турската лира с ново рекордно поевтиняване

  • 15 ноември 2021 19:40

  • 10206
  • 1
Турската лира с ново рекордно поевтиняване
© Pixabay

Турската лира отслабна в понеделник с 0,8% до ново рекордно дъно от 10,077 лири за един долар, тъй като опасенията от поредно намаляване на лихвения процент от страна на Централната банка на Турция тази седмица продължиха да оказват негативно влияние върху местната валута, предаде БНР.

От началото на годината досега турската лира се обезцени с над 25% главно поради опасения относно паричната и лихвена политика, предвид честите призиви на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени проценти и честите му смени на ръководството на централната банка.

Пореден срив на курса на турската лира

Според проучване на агенция Ройтерс, анкетираните икономисти и анализатори очакват Турската централната банка да намали лихвите си до 15% през настоящата седмица, въпреки че инфлацията в страна остава близо 20% и лирата продължава да поевтинява, което от своя страна стимулира по-нататъшно нарастване на цените на внос.

Спадът на лирата в последно време беше подсилен и от поскъпването на щатския долара спрямо  останалите валути с оглед на по-високата от очакваното инфлация в САЩ, което може да принуди Федералният резерв да прибегне до по-скорошно от планираното затягане (повишаване) на лихвите.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
съшито с бели конци....

2021.11.16 | 08:41

1
така е с всеки. който се гушка с болшевиките....

Добави коментар

Водещи новини