Срив над биткойна с 8% след наложени от китайските власти мерки срещу криптовалутите и в Съчуан

  • 21 юни 2021 09:58

  • 453
  • 0
Срив над биткойна с 8% след наложени от китайските власти мерки срещу криптовалутите и в Съчуан
© Pixabay

Цената на биткойните спадна рязко с около 8% в началото на търговията в понеделник на фона на съобщения, че властите в Китай са разширили заповедта си за ограничаване на добиването ("копаенето") на водещата криптовалута и в югозападната провинцията Съчуан, предаде БНР.

Заповедта, публикувана в петък, изисква от държавните електрически компании незабавно да спрат снабдяването с електричество на проекти, свързани с добиването на криптовалути и изисква от местните власти да следят за допълнителни т.нар. "миньори", добиващи биткойни посредством мощно компютри.

Комисията за развитие и реформи на провинция Съчуан и енергийното бюро на Съчуан издадоха съвместно известие от петък, видяно от Ройтерс, с искане за закриване до неделя на 26 предполагаеми проекта за добив на криптовалута.

Добивът на дигитални валути (cryptomining) е голям бизнес в Китай, който представлява повече от половината от световното производство на биткойни. Но Държавният съвет на Китай обеща през миналия месец да ограничи добива и търговията с биткойни като част от поредица от мерки за контрол на финансовите рискове.

Други популярни "миньорски" региони като Вътрешна Монголия (автономен регион на Китайската народна република), съобщават за използването на електроенергия, генерирана от силно замърсяващи източници, като въглища, при добива на криптовалути.

Биткойнът поскъпва към 40 000 долара след нов туит на Илон Мъск

Ходът от петък в Съчуан - където "миньорите" използват предимно водноелектрически централи за управление на специално проектираното компютърно оборудване, използвано за проверка на трансакциите с биткойни - предполага, че китайски репресиите срещи криптоиндустията стават все по-широко базирани.

Всичко това провокира ново поевтиняване на биткойна и на останалите криптовалути при старта на настоящата седмица. Към 9.50 часа наше време биткойнът поевтинява с над 8% към 33 000 щатски долара, като за кратко се срина до 32 500 долара - най-ниско ниво от 9-и юни. В същото време друга от водещите криптовалути - етериум поевтинява с близо 7% към 2 090 долара.

Последвайте канала на

Novini.bg
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини