Шумът на парите 2021: 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си след изтичане на мораториума

  • 02 юни 2021 17:00

  • 2572
  • 0
Шумът на парите 2021: 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си след изтичане на мораториума
©

София, 2 юни 2020 г., Панелните дискусии „Лични финанси“, „На пазар през 2021 г.“ и „Двигатели на растежа“, проведени в рамките на първия ден на финансовия форум Шумът на парите 2021, очертаха икономическите тенденции и потребителските нагласи.

Лайтмотивът в управлението на личните финанси беше думата диверсификация. Експертите се обединиха около необходимостта да диверсифицираме портфейла си и да търсим повече ликвидност на своите инвестиции.

Колекторската компания EOS Group отбелязва в свое проучване, че над 20% от потребителите няма да могат да обслужват кредитите си след изтичане на мораториума.

В същото време инфлацията обезценява спестяванията на хората и те търсят най-добрия инструмент, който да им донесе 5% годишна доходност.  

Според Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг, 5% доходност от инвестиция в туристическия бизнес са реалистични.

Икономическите експерти казват, че българинът е традиционалист в избора на инвестиции и за това недвижимите имоти остават една от най-често избираните възможности.

Пандемията през 2020 г. не е повлияла негативно на пазара на недвижими имоти, дори напротив. Според Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo, луксозните имоти и тези, свързани с природата, са едни от най-търсените към момента и са предпочитани както за покупка, така и за дългосрочен наем.

Към момента сделките, реализирани от компанията, са 50% с цел инвестиция и 50% с цел лично ползване.

Питър Симчак, главен изпълнителен директор на управляващото дружество Amundi и специален гост на Шумът на парите 2021, изнесе интересни данни за инвестициите на най-богатите хора.

Диверсификацията при тях не е новост и за това и инвестират във всичко: имоти, акции, облигации, хедж фондове, криптовалути. Г-н Симчак изнесе данни, според които около 23% от средствата на богатите са вложени в инструменти, осигуряващи фиксиран доход; почти 20% от спестяванията им в пари в брой.

Инвестициите в недвижими имоти са около 17% от инвестиционния портфейл на милионерите, а останалите форми над 10%. Amundi е най-голямото управляващо дружество в Европа и едно от топ 10 в света с активи под управление за 1.755 трилиона евро.

Експертите, участващи в дискусията „На пазар“ поставиха акцент върху клиентското изживяване. Според Стефан Коларов, oперативен директор на eМag.bg и FashionDays.bg, то е особено важно за превръщането на клиента в лоялен потребител.

И Иван Хаджов, мениджър Бизнес развитие на Mastercard, и Марек Паячковски, регионален мениджър за Европа на KNOX Partner Program, подчертаха важността на сигурните плащания и среда за потребителите.

Онлайн събитието Шумът на парите 2021 продължава и на 3 юни от 9 часа с презентации и експертно участие от секторите недвижими имоти, банки и employer branding.

В панелните дискусии ще се включат топ мениджъри от Пощенска банка, Уникредит Булбанк, ОББ, БАКБ, TBI Bank, ЕРА, Collier, Leno, Planex.

Събитието може да бъде гледано безплатно във Facebook и YouTube страниците на Profit.bg.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини