Търговските центрове също искат разхлабване на противоепидемичните мерки и финансова помощ от държавата

30 март 2021 17:56

Търговските центрове също искат разхлабване на противоепидемичните мерки и финансова помощ от държавата
© bulphoto (архив)
688 1

Няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените от ковид в страната, пише в позиция на Българската асоциация на ритейл центровете.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22620

В становището на асоциацията се иска баланс на мерките и ефективна финансова помощ от държавата за големите търговски комплекси. Търговските центрове разполагат с огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда.

Бизнесът: Ново затваряне ще бъде катастрофално

В тези обекти се прилагат редица мерки за сигурност - задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора, пише още в становището. Според стандартите на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в обект тип МОЛ е класифициран като умерен и значително по-нисък от посещение в обекти, за които от първи април ще бъдат разхлабени мерките.

За да бъдат ефективни, мерките трябва да бъдат разхлабвани като се спазва определен баланс. В противен случай основната финансова тежест пада само върху отделни сектори, сред които е и търговията в големите обекти. Ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата, пише в позицията на асоциацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22620

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
688 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.03.30 | 18:03

61383
Що анал лизатори се навъдиха, майно-льо, що неграмотна сган взе дава мнения, лошо ми е.

Добави коментар

Водещи новини