Заведенията са получили над 70% от държавната помощ за затворените бизнеси

  • 27 март 2021 18:33

  • 1137
  • 3
Заведенията са получили над 70% от държавната помощ за затворените бизнеси
© pixabay

Заведенията са получили над 70 процента от държавната помощ, изплащана в подкрепа на затворените бизнеси по програмата през Националната агенция за приходите. По други две от мерките на Министерството на икономиката браншът е получил 20 милиона лева, съобщи пред БНР министърът на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин.

Собствениците на заведения твърдят, че компенсациите не са достатъчни и посочват, че на 31 март изтича мораториумът върху погасяването на кредити.

Хотелиери и ресторантьори искат промени в правилата за категоризация

Калин Иванов е собственик на верига заведения за хранене и бизнесът му все още не може да се съвземе от второто затваряне, когато следва третото: "В един бизнес имаш постоянен паричен поток, който когато е прекъснат, всичко се разнася по веригата на задлъжнялост. Това са наеми, това са доставчици и наистина е много напрегнато и много тежко, когато дори помощта, която очакваш, се забавя със седмици, а в случая говорим и за забавяне от два месеца", казва той.

От Министерството на икономиката обявиха, че голяма част от помощите на държавата са разплатени именно към собствениците на заведения.

Министър Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин съобщи: "От 75 милиона лева, изплатени само от Агенция за приходите, над 70% са за представителите на ресторантьорския бранш, без да включвам останалите мерки през Министерство на труда и социалната политика. По други наши две мерки този сектор е получил над 20 милиона лева".

Собствениците с кредити обаче, какъвто е и Калин Иванов, твърдят, че средствата не стигат, а задълженията се трупат: "И сега, след 1 април, вноските почват да бъдат изискуеми, а ние нямаме представа как ще ги платим".

Мая Йорданова
1137 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
слави

2021.04.08 | 18:03

3
после защо не гласуват за вас ??? изключително неадекватно и шуробаджанашки раздаване на помощи . за малкият бизнес НИЩО........
Ivan Ivanov

2021.03.28 | 18:17

2
Малките бизнеси не взеха нищо. Самоосигуряващо се лице в България е равно на престъпник.

2021.03.27 | 20:30

1
Получиха ги големите фирми, пратиха работниците на борса и пак работят и цуцкат двойно. БЪЛГАРИНООООО......

Добави коментар

Водещи новини