Предстои емитиране на нов държавен дълг за 300 млн. лева следващия понеделник

  • 15 март 2021 19:58

  • 834
  • 3
Предстои емитиране на нов държавен дълг за 300 млн. лева следващия понеделник
© Novini.bg

Дългови книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на аукцион следващия понеделник, става ясно от информация на сайта на БНБ.

Този път финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва.

Държавата емитира дълг за 300 млн. лева под формата на 10,5-годишни ДЦК

След като преди една седмица финансовото министерство отказа да приеме направените поръчки за съкровищни облигации със срочност десет години и половина, тъй като предложената доходност бе оценена като висока, сега ведомството на Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през предлага 5-годишни държавни ценни книжа.

При предишния аукцион на тази емисия бе постигната отрицателна доходност. Към момента кабинетът е поел половин милиард лева нов дълг под формата на дългови книжа на вътрешния пазар и са отказани поръчки за 200 милиона.

По закон в края на годината новият дълг не може да надхвърля 4 милиарда и половина. И миналата година финансовото министерство бе по-активно на вътрешния дългов пазар в началото на годината, но при настъпването на пандемията от Covid-19 се отказа от него, а есента прибегна до външна дългова емисия.

В последния "Икономически преглед", изготвян от Българската народна банка, беше посочено, че ако пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
834 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.20 | 18:51

3
При управлението на ГЕРБ пазарувах конкретни стоки за 25 лева седмично, сега за 65 лева същите стоки. Лютеница Дерони СТАРОСЕЛСКА в магазина на Т МАРКЕТ 515 гр. струва 08 лв. 89 ст. ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!
приказки от чекмеджето

2021.03.16 | 10:00

2
Оох, котьо !
ХХХ

2021.03.15 | 20:32

1
МАФИЯТА ГЕРБ И ВМРО И НФСБ И ВОЛЯ И АТАКА ВИ ЛЪЖАТ ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ И СЕГА СЪЩО ИМА КОМУНИСТИ БКП СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ НО РЕАЛНО БЯХА СОЦИАЛИСТИ А БСП НЕ СА СОЦИАЛИСТИ А СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ТЕЗИ ОТ БСП СА С ДЕСНИ СХВАЩАНИЯ ТЕ ДОРИ ВЪВЕДОХА ПЛОСКИЯТ 10% ДАНЪК НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЧЕ ТРОННАТА КОАЛИЦИЯ ПО ИДЕЯ НА БСП ГО ВЪВЕДЕ ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ТЕ НЕ СА НИТО КОМУНИСТИ НИТО СОЦИАЛИСТИ А ИНАЧЕ Б.БОРИСОВ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЕКИ

Добави коментар

Водещи новини