Иван Нейков разкри как хората да направят добър избор преди да се пенсионират

25 февруари 2021 18:33

Иван Нейков разкри как хората да направят добър избор преди да се пенсионират
© Кадър: БНТ
1516 3

Имаме още доста път да се създават правила за пенсиониране с втори стълб. Хората няма да бъдат ощетени, а ще получат толкова пари, колкото са внесли. В първия стълб има права, а във втория има пари. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Ще има хора, които няма да имат за втора пенсия, под 900 лева. Те ще получат само еднократна сума. Основният принос е какво сме спестили във втория стълб, поясни той.

На първо четене: Депутатите приеха три вида втора пенсия

Иван Нейков каза, че има данни, че над 70% от хората не знаят в кой пенсионен фонд са им парите.

По думите му след 1959 г. парите са се управлявали много добре. Имало е обаче няколко критични години, в които капиталовите пазари са пострадали. Тогава е определено, че ако парите ти паднат в резултат на лошо управление, тогава пенсионните фондове са длъжни да извадят собствени пари и да додадат, като сумата не е трябвало да пада под 1000 лева“, разясни икономистът.

„Преди няколко години е имало решение, което е предвиждало, ако останеш само във втория стълб, парите ти ще паднат с 20%“, припомни още той.

Нейков обясни и как хората да направят добър избор преди да се пенсионират. Той призова да има изключително подробна информация от пенсионния фонд за потребителите. „Тя трябва да стигне до хората преди да вземат решение. НОИ също трябва да даде информация. Моето предложение е, ако си около минималната пенсия, остави си парите във втория стълб. Ако си с максимална пенсия – остави си ги във втория стълб, защото в НОИ има лимит“, обясни Нейков.

Мая Йорданова
1516 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2021.02.26 | 07:32

22812
Боже Господи,това не е ли тоя,който така оправи пенсиите докато беше министър,че основното занимание на пенсионерите стана ровене по кофите?!?
Другарю Нейков...!

2021.02.25 | 19:30

22490
Аман от вашите...- ,,стълбове"...!Първи,втори...трети и не знам си кой си...!А накрая в действителност...- нищожна пенсия + подигравателните-50 лв. на бай Тиквуня...
ANTIFA

2021.02.25 | 18:55

22450
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини