БХРА предлагат самоосигуряващите се в ресторантьорството да получават обезщетения от държавата

  • 03 февруари 2021 16:39

  • 844
  • 0
БХРА предлагат самоосигуряващите се в ресторантьорството да получават обезщетения от държавата
© bulphoto (архив)

Самоосигуряващите се, заети в сектора на ресторантьорството, да получават обезщетения заради спиране и ограничаване на дейността им, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, социалния министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е и икономическия - Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин, съобщиха от браншовата организация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Техните права за получаване на компенсации трябва да бъдат същите като на работниците, назначени по трудово правоотношение, категорични са от БХРА.

От сдружението и асоциацията на заведенията искат публичен дебат с министър Ангелов

От организацията предлагат още да се удължи срокът за кандидатстване на фирмите от сектора за получаване на обезщетения за спад в оборота за месеците октомври, ноември и декември 2020 г. и януари 2021 г.

Една част от членовете на БХРА са пропуснали сроковете за кандидатстване по обективни причини, основно заради краткия времеви прозорец за подаване на документи по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", изтъкват от организацията. Затова от БХРА предлагат да се даде възможност на туристическите компании да подават заявления за финансова помощ и за стари периоди.

Според организацията справедливо е да се включи в обхвата за подпомагане и периода за принудително ограничаване и спиране на дейността на засегнатите предприятия, а именно от месец март до месец юни 2020 г. по програмата за Подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средните предпирятия, засегнати от временните противоепидемични мерки по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

По време на първия локдаун обектите, спрени и ограничени с държавен акт, не са били компенсирани с никакви мерки, освен с подпомагане по мярката 60/40, посочват от БХРА и отбелязват, че тя е била неефективна и дори натоварваща за неработещ бизнес.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини