Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

  • 26 януари 2021 09:59

  • 484
  • 0
Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия
© Булфото, архив

Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти. Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат. Този прогнозира икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Днес ИПИ ще представи традиционното си годишно изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България - „Регионални профили 2020“.

"Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига почти 79%, в столицата процентът е 78. В повечето области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне миналата пролет, за разлика от декемврийската", отбеляза Петър Ганев пред БНР.

Хотелиери и ресторантьори искат да бъдат подобаващо компенсирани

По думите му индустрията и дигиталните услуги навсякъде бележат подем. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се нареждат веднага след големите София, Пловдив и Варна в усилията си да привличат компании в дигиталната сфера.

"Безспорно Covid-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в рецесия и то в дълбока рецесия, от която далеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем", подчерта Ганев.

И обясни, че дългосрочната траектория на развитие на регионите се запазва.

"В момента, в който има възможност за отпушване на икономическата активност, перспективите пред регионите остават. В момента всички общини планират своите ключови проекти за 2021 – 2027 година. Навлизат много европейски инструменти, какъвто е Планът за възстановяване и устойчивост, в който има доста насочени пари към регионите", коментира още икономистът. 

"В годината на коронакриза трудно може да има бяла лястовица", подчерта още той.

Novini.bg
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини