МВФ посочи основния риск за икономическата и финансовата стабилност в света

25 януари 2021 18:31

МВФ посочи основния риск за икономическата и финансовата стабилност в света
© gettyimages
630 1

Международният валутен фонд разглежда изменението на климата като основен риск за икономическата и финансовата стабилност, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс.

Тя също така очерта планове на МВФ за подпомагане на фокусирането върху инвестициите в зелени технологии, които да стимулират глобалния растеж.

Кристалина Георгиева заяви пред срещата на върха за адаптиране към климата, че глобалният икономически растеж може да се увеличи с 0,7% през следващите 15 години и може да дадат създадени милиони работни места, ако въглеродните цени нарастват непрекъснато и това доведе до разрастване на инвестициите в зелена инфраструктура.

Кристалина Георгиева: Глобалната икономическа перспектива е много несигурна

"Виждаме изменението на климата като основен риск за икономическата и финансовата стабилност и виждаме климатичните мерки като възможност за засилване на растежа, особено след пандемията, и за генериране на нови зелени работни места“, отбеляза г-жа Георгиева, цитирана от БНР.

Тя каза, че МВФ предприема действия в четири области, за да ускори прехода към нова нисковъглеродна и устойчива на климата икономика. Георгиева заяви, че фондът ще пусне нова "Таблица за климатичните промени" тази година, за да проследи икономическото въздействие на климатичните рискове и мерките, предприети за тяхното смекчаване, което ключова стъпка за осигуряване на необходимата промяна.

"Устойчивостта на климата е критичен приоритет", посочи тя. "Ето защо го поставяме в основата на това, което правим, тази и ще прави през следващите години".

Фондът също така включва климатичните фактори в своите годишни икономически оценки на държавите, известни също като консултации по член IV, като се фокусира върху адаптацията в силно уязвимите страни и ценообразуването на въглерода в оценката си за големи емитери, каза Георгиева.

В допълнение тя каза, че МВФ приема засилени стрес тестове и стандартизира разкриването на свързаните с климата рискове за финансовата стабилност в своите проучвания във финансовия сектор и разширява обучението и подкрепата си, за да помогне на централните банки и на финансовите министерства да вземат предвид климатичните промени.

Мая Йорданова
630 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Stamatis

2021.01.26 | 09:54

138284
Ужасно! Разни комунистически лелки щом са мозъка на МВФ, то горко на всички!

Добави коментар