Близо 116 млн. лв. ще изплати НАП за оборотния капитал

  • 23 януари 2021 11:14

  • 1595
  • 2
Близо 116 млн. лв. ще изплати НАП за оборотния капитал
© Novini.bg

Преди 2 дни изтече срокът, в който търговци можеха да поискат помощ от НАП - оборотен капитал. Около 8000 търговци подадоха заявление за такъв тип подкрепа и искат около 115 млн. лв., съобщи комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров в "Денят започва с Георги Любенов".

Около 2200 компании вече са одобрени и ще получат около 20 млн. лв. Става дума за 20 или 10% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида дейност, която е извършвана при бизнесите, които са били засегнати от заповедта на здравния министър - като ресторанти, магазини в молове и други подобни.

"Близо една трета от заявленията за помощ вече получиха одобрение, буквално до сряда около 22 млн. лв. ще бъдат по сметките на тези засегнати бизнеси", увери Росен Бъчваров.

Приблизително половината от кандидатствалите до дни ще получат това финансиране, от останалите една част трябва да уточнят някои от подадените данни, а другите или изобщо нямат право на тази подкрепа, или са декларирали оборот, който няма нищо общо с действителността.

"В това множество редом с бизнес, който действително има нужда от подкрепа, има и такива, които са на принципа - ако мине, които очевидно няма да получат такава подкрепа", подчерта говорителят на НАП.

Бизнесът ядосан, че мерките не са еднакви за всички

На червено ли е хазната? Росен Бъчваров подчерта, че що се отнася до НАП хазната не е на червено, даже има 700 млн. лв. повече от планираното или с 1 млрд. и 100 млн. - спрямо 2019 г. И припомни, че "данъците не се събират, предполага се доброволното плащане на данъци, те са платими, а не събрани".

От две седмици започна данъчната кампания, вече има някои, които са си платили данъците, но те са малко.

"Хората чакат да дойде март и предварително попълнената данъчна декларация да я погледнат и да кажат - това е вярно, и да платят данъците", заяви говорителят на НАП.

Той поясни, че може да се подава декларация на хартия и по електронен път, но това, което много е харесало на хората миналата година, е предварително попълнената декларация, до която НАП ще даде достъп през март.

В събота темата за търговците и помощта от НАП бе коментирана и от премиера Бойко Борисов.

"Oт другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лв. По процедурата за подкрепа на средните предприятия вече са одобрени предложения за близо 233 млн.лв., а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн.лв. 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката. Благодарение на социално-икономическите ни мерки сме запазили работата на близо 300 000 души", потвърди той. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1595 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.01.23 | 14:39

2
bg-biblioteka.blogspot.com

2021.01.23 | 14:07

1
Ще си ги разделят ТИКВЕНИТЕ фирми и половината за шкафа.

Добави коментар

Водещи новини