Лъчезар Богданов: Част от мерките са със забавяне и създават несигурност за бизнеса

  • 02 декември 2020 09:38

  • 350
  • 0
Лъчезар Богданов: Част от мерките са със забавяне и създават несигурност за бизнеса
© Булфото, архив

Част от идеите за мерки се обявяват с известно забавяне, което създава усещане за несигурност сред бизнеса, особено сред малките фирми. Това смята икономистът Лъчезар Богданов. 

Мярката на 60/40 остава скелетът на подкрепа за бизнеса. Мярката за неплатения отпуск е странна, защото действа паралелно с 60/40, каза той пред БНР.

Богданов смята, че по повод подкрепата за предприятията на базата на формула за компенсиране на дял от оборота има фундаментално неразбиране.

"Говори се постоянно за дял от оборота, като се налага усещането за компенсация за пропуснати ползи. Мярката, както е допустима в Европейския съюз, предполага държавата да компенсира частично част от фиксираните разходи", обясни той.

Според икономиста трябва да се правят ясни и прости мерки, съобразени с капацитета. 

В предаването „Нещо повече“ Богданов допълни още: 

„Понякога трябва да се прави компромис между прецизността и ефективността на действието на всякаква мярка... Когато се проектират схеми, трябва да се търси общ ефект върху цялата икономика и това предполага схемите да действат по-бързо“. 

Борисов: Дай Боже до две седмици да намалят числата на заразените с COVID-19

Анализаторът посочи най-големия ефект при първото „затваряне“ - мораториумът за плащане на банкови кредити.

"Това позволи за известно време по кредити за 9 млрд. лева да няма погашения. Това е огромен ефект, който не позволи кризата де се превърне във финансова, каквато имахме през 2009 година", отбеляза още Богданов.

Последвайте канала на

Novini.bg
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини