Траурните фирми в София с касови апарати

Фирмите извършващи погребални и каменоделски услуги в София трябва да притежават електронен касов апарат и да удостоверят наличието му със съответното свидетелство. Това е заложено в промените на наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност в София, приети от Столичния общинския съвет.

Основният мотив за промените са липсата на Закон за погребалната дейност. С тях се цели постигане и поддържане на ред в гробищата, защита интересите на гражданите и общината.

С ясните правила също така се поставя за цел пресичането на злоупотреби и нарушения с погребенията в града. Измененията целят и да се преустанови вандализма в гробищата, да се подобри охраната и вида на парковете в съзвучие с европейските практики, пише Монитор.

Смразяващ разказ на погребални агенти за възкръсналия мъртвец в Сливен

Всички извършващи дейности, свързани с погребалната и траурната дейност ще трябва да подадат заявление в съответния район или в общинското предприятия „Гробищни паркове“, ако искат да извършват услуги на софийските гробища. В него трябва да посочат точната дейност, която извършват, наименованието на фирмата, както списък на служителите, които ще работят на гробищата. Задължително е да бъде показано и удостоверение от РИОКОЗ и КАТ, че притежават катафалки.

София ще изисква също доказателство, че фирмите разполагат с работилница за каменоделски услуги с необходимите техники и материали. Каменоделците пък трябва да притежават свидетелство за професионална квалификация. Всички тези документи ще бъдат разглеждани от специална комисия назначена от кмета на града Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Комисията ще проверява пълнотата на представената документация и дали е в съответствие с изискванията в наредбата. Фирмите декларирали невярна информация няма да имат право да работят в общинските гробищни паркове. Още преди две години Националното сдружение на общините инициира законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност, изготвен от Сдружението.

Целта на законопроекта бе да се регламентират обществените отношения по предоставянето на тази услуга по по съвременни, европейски стандарти. Tогава представителят на Столична община зам.-кметът Тодор Чобанов изтъкна необходимостта от регламент и инструменти, които да нормализират нещата в сферата на траурните обредни услуги.

В предложението на столичното кметство бе да включена и годишна такса в социално поносим размер, която всеки собственик на гробно място да плаща, а парите да се използват за поддръжка и облагородяване на гробищните паркове. Таксата е отпаднала от новия вариант на наредбата.

Коментари

 1. 2020.11.26 | 21:13
  Доста работа ще имат след ваксинирането...!
  1. 2020.11.27 | 09:52
   Точно!
 2. 2020.11.27 | 09:04
  Ще има, ли намаления за "черен петък" ?
 3. 2020.11.27 | 03:03
  Ne dai boze da imat rabota
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет