Траурните фирми в София с касови апарати

  • 26 ноември 2020 20:58

  • 1062
  • 4
Траурните фирми в София с касови апарати
© bulphoto (архив)

Фирмите извършващи погребални и каменоделски услуги в София трябва да притежават електронен касов апарат и да удостоверят наличието му със съответното свидетелство. Това е заложено в промените на наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност в София, приети от Столичния общинския съвет.

Основният мотив за промените са липсата на Закон за погребалната дейност. С тях се цели постигане и поддържане на ред в гробищата, защита интересите на гражданите и общината.

С ясните правила също така се поставя за цел пресичането на злоупотреби и нарушения с погребенията в града. Измененията целят и да се преустанови вандализма в гробищата, да се подобри охраната и вида на парковете в съзвучие с европейските практики, пише Монитор.

Смразяващ разказ на погребални агенти за възкръсналия мъртвец в Сливен

Всички извършващи дейности, свързани с погребалната и траурната дейност ще трябва да подадат заявление в съответния район или в общинското предприятия „Гробищни паркове“, ако искат да извършват услуги на софийските гробища. В него трябва да посочат точната дейност, която извършват, наименованието на фирмата, както списък на служителите, които ще работят на гробищата. Задължително е да бъде показано и удостоверение от РИОКОЗ и КАТ, че притежават катафалки.

София ще изисква също доказателство, че фирмите разполагат с работилница за каменоделски услуги с необходимите техники и материали. Каменоделците пък трябва да притежават свидетелство за професионална квалификация. Всички тези документи ще бъдат разглеждани от специална комисия назначена от кмета на града Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Комисията ще проверява пълнотата на представената документация и дали е в съответствие с изискванията в наредбата. Фирмите декларирали невярна информация няма да имат право да работят в общинските гробищни паркове. Още преди две години Националното сдружение на общините инициира законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност, изготвен от Сдружението.

Целта на законопроекта бе да се регламентират обществените отношения по предоставянето на тази услуга по по съвременни, европейски стандарти. Tогава представителят на Столична община зам.-кметът Тодор Чобанов изтъкна необходимостта от регламент и инструменти, които да нормализират нещата в сферата на траурните обредни услуги.

В предложението на столичното кметство бе да включена и годишна такса в социално поносим размер, която всеки собственик на гробно място да плаща, а парите да се използват за поддръжка и облагородяване на гробищните паркове. Таксата е отпаднала от новия вариант на наредбата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1062 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Прост човечец

2020.11.26 | 21:13

1
Доста работа ще имат след ваксинирането...!

2020.11.27 | 09:52

4
Точно!
група пенсионери,не британски

2020.11.27 | 09:04

3
Ще има, ли намаления за "черен петък" ?
Sas

2020.11.27 | 03:03

2
Ne dai boze da imat rabota

Добави коментар

Водещи новини