Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне срещу COVID-19

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне заради мерките срещу COVID-19, това каза Петър Стефанов, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново, предаде БТА.

Той подчерта, че държавата трябва да поеме поне 80 процента от заплатите в сектора.

Към момента основната заплата в бранша е 800 лева, на тази заплата разчитат хората, които ще останат без работа в дните, когато отново заведенията за обществено хранене ще бъдат затворени, точно преди коледните и новогодишните празници, посочи той.

Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

В област Велико Търново заетите в сектора са около 20 хиляди души.

"Ако за втори път ги освободим, по-голямата част от тях няма да се върнат, ще преминат в други сектори или ще търсят работа в чужбина", отбеляза Стефанов, който е собственик на верига от ресторанти в града.

Според него тази компенсация трябва да бъде директна срещу трудовия договор, който служителят е подписал със своя работодател. Процедурата, която дава помощ от държавата трябва да е опростена и директна за всеки един човек с трудов договор, подчерта той.

Намалението на ДДС за сектора от 9 процента в момента не е работещо, защото, ако заведението е затворено и няма оборот не е от значение данъкът, който трябва да се внася, подчерта Стефанов. Той отбеляза, че при първото затваряне на заведенията през март и април, собствениците са имали резерви, с които са можели да покрият данъците, сметките и заплатите.

След това през летните месеци са поели "глътка въздух", но сега те нямат финансов ресурс заради ниските обороти. Стефанов припомни, че в момента, съгласно последните предписания на РЗИ, заведенията работят с 20 процента от капацитета си, между масите пространството е между 5 и 10 метра, осигурени са всички противоепидемични мерки, но оборотите са спаднали със 70 процента.

Над 15 заведения, членове на организацията във Велико Търново участват в инициативата "Хапка Надежда", с която предоставят безвъзмездно храна на лекари от първа линия в борбата с пандемията, припомни Стефанов.

Коментари

 1. 2020.11.24 | 19:00
  ЗАЩОТО СА СВИКНАЛИ НА ЛЕСНИ ПАРИ,ЗАТОВА!
 2. 2020.11.24 | 18:53
  Странно предложение. Защо само пряко заетите? какво правим с доставчиците? с производителите? с вносителите? Защо само пряко заетите? Още няколко от тези дюмбели които правят всичко под мотото разделяй и владей.
 3. 2020.11.24 | 16:06
  DA MARta V AL IA NA TI AA Po MQrIIi GIVi SHA Vi REGA KARANTIITE I AMlKiTE PI Sh kII GQ URIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII PISHKi MA L KI i KASKETA PROZZZZZ
  1. 2020.11.24 | 18:50
   малеееее,само до първи клас ли се ходил на школо бе,ФАКУЛТЕТО?
 4. 2020.11.24 | 16:43
  Стига сте плакали ресторантьори! Сега Винету Алибегов ще посети всички ТВ и да казва колко са зле и горките ще умрат от глад! Трябва да се компенсира само наетия от тях персонал, а не собствениците, те си имат достатъчно,......!
  1. 2020.11.24 | 18:47
   дано се изкъпе преди това
 5. 2020.11.24 | 18:24
  С къде беше държавата през март когато всички над 400 хиляди работещи в сектор туризъм останахме на улицата перманентно ? Една година съм без работа и никаква перспектива да започна скоро . Защо държавата не ме компенсира с НИЩО ??? Защо ??? Всички явно вече трябва да мислим за евакуация от тая КОЧИНА
  1. 2020.11.24 | 18:46
   в чистотата търсят работници,как така една година без работа,срамна работа няма
 6. 2020.11.24 | 18:25
  Тези собственици на ресторанти и т н като пече Леха и не плащаха данъци и не даваха добри заплати и беше добре защо са решили че държавата е длъжна на тези частници хората които са работели там си има ред и това е този вълмясалия принуди незнам какво си да направи държавата за тия стига толкова
 7. 2020.11.24 | 18:18
  За какво да ги компенсира че укриват доходи и че им намалиха ДДС-то не стига че внасят символични суми в държавата а сега искат и компенсации а не искате ли и 13 и 14 заплата?
 8. 2020.11.24 | 17:35
  Тия добре ли са? Има бюра по труда, регламент и правила - който е бил на работа на "светло" и си е плащал данъците, а вертепа му е плащал осигуровките си отива по реда и си получава парите. За останалите да се грижат Рашид Селскибеков и аверите му, които са се скатавали от осигуровки. Просто и ясно.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет