Шведите почти са се отказали от парите в брой

  • 29 октомври 2020 14:16

  • 722
  • 3
Шведите почти са се отказали от парите в брой
© Pixabay

Шведите почти са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и само 9 процента са използвали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те предпочитат картите и дигиталното разплащане, сочи представено днес проучване на централната банка, цитирано от "Ройтерс".

Използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка прогнозира, че на практика може парите в брой да изчезнат след две десетилетия.

Използването на кеш е на най-ниското си равнище, посочва в съобщение централната банка.

PayPal позволи разплащането с криптовалута

За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, "Риксбанк" (Riksbank) проучва възможността да пусне дигитален кеш - т.нар. е-крона, допълва институцията.

Проучването сочи, че шведите разчитат все повече на дигиталното разплащане, включително дебитни карти и популярната мобилна разплащателна система "Суиш" (Swish).

Над 90 процента от шведите са използвали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, сочи анкетата, като 75 процента са плащали чрез "Суиш". Само 50 процента са използвали кеш.

Пандемията от коронавирус, заради която много хора работят от вкъщи и не посещават магазини, ускорява тенденцията, отбелязва банката. Дори възрастните хора започнаха да използват Суиш повече през пандемията, допълва институцията.

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило, ако електронните разплащателни системи се сринат.

Бързо, лесно и безопасно плащане на битови сметки от вкъщи - ето как

Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат" имат някои съществени предимства пред дигиталните пари. Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант, допълва БНР.

"Риксбанк" е на мнение, че който иска да използва пари в брой, трябва да може да продължи да го прави, посочи централната банка.

Novini.bg
722 3

Коментари 3

Добави коментар

2020.10.29 | 16:36

3
Ами всички пророчества за бъдещето се сбъдват! Сега остана само ваксината и изкуственият интелект, иначе всичко останало върви по план!
Jul

2020.10.29 | 14:57

2
Едни от най-промитите мозъци изобщо.После чифутите могат да си ги манипулират как си искат!

2020.10.29 | 14:40

1
"Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат" имат някои съществени предимства пред дигиталните пари. Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура..." А?!?

Добави коментар

Водещи новини