Работодателите се нуждаят от повече гаранции за улеснен достъп до европейския пазар на труда на квалифицирани кадри от трети страни

  • 26 октомври 2020 14:22

  • 343
  • 0
Работодателите се нуждаят от повече гаранции за улеснен достъп до европейския пазар на труда на квалифицирани кадри от трети страни
© pixabay

Организациите на работодателите виждат потребност от повече гаранции на европейско равнище за улеснен достъп до европейския пазар на труда на квалифицирани граждани от трети страни и подкрепа за предотвратяването на изтичането на мозъци - специално от страните от Централна и Източна Европа. Това е заявила в свое изказване главният секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България и заместник-председател на Европейския център на предприятията, оказващи услуги от общ интерес СЕЕР Милена Ангелова по време на онлайн дискусия за бъдещия План за действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права, съобщиха от Асоциацията.

Според нея ще е по-добре, ако държавите-членки имат повече свобода при наблюдаване и подобряване техните съответни рамки за определяне на минимални заплати посредством специфичните национални препоръки. Това ще даде възможност да бъдат предприети много важни стъпки на национално равнище като финализиране на договарянето на механизъм за обективно определяне на минимална работна заплата, отмяна на класовете и планираното като временно задължение, вменено на работодателите да плащат първите 3 дни болнични.

Марияна Николова във Велинград: Бизнесът работи в нова среда и е нужна нова стратегия

"Национално представителните организации на българските работодатели твърдо вярват, че само зрели и балансирани индустриални отношения и ефективен социален диалог могат да осигурят устойчиви конкурентни предимства и равен и ефективен достъп до социални права на всички граждани. По тази причина, ние сме активно ангажирани с реалното изпълнение на всички елементи на Европейския стълб на социалните права, заедно с нашите партньори - синдикатите. Това е много важен ангажимент, който може да бъде изпълнен, само ако всички социални партньори в България имат доказан демократичен мандат и ако социалният диалог е запазено автентичен и чист от всякакви политически влияния", е казала Ангелова.

От преразглеждане има нужда Директивата за командироване на работниците, която е показала множество недостатъци, както и целия Пакет мобилност, е посочила Ангелова. По време на онлайн дискусията тя е засегнала и въпроса за намаляването на въглеродните емисии в българската икономика. В обсъждането, което е организирано от Европейската комисия, в рамките на серия консултации на Никола Шмит, европейския комисар с ресор "Работни места и социални права", са участвали и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, председателят на КНСБ Пламен Димитров, както и представители на граждански организации.

"Българските работодатели подкрепят последователен и балансиран подход, насочен към справяне с отрицателните ефекти от разпространението на COVID-19 и към възстановяване на устойчивостта и икономическия растеж. За справяне с кризата е от изключително значение да се гарантира, че компаниите не са непропорционално натоварвани с допълнителни административни изисквания и разходи, особено по време, когато е необходимо да съсредоточат своите ресурси във възстановяването и осигуряването на устойчивост", е казала Ангелова.

Мая Йорданова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини