Работодателите се нуждаят от повече гаранции за улеснен достъп до европейския пазар на труда на квалифицирани кадри от трети страни

Организациите на работодателите виждат потребност от повече гаранции на европейско равнище за улеснен достъп до европейския пазар на труда на квалифицирани граждани от трети страни и подкрепа за предотвратяването на изтичането на мозъци - специално от страните от Централна и Източна Европа. Това е заявила в свое изказване главният секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България и заместник-председател на Европейския център на предприятията, оказващи услуги от общ интерес СЕЕР Милена Ангелова по време на онлайн дискусия за бъдещия План за действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права, съобщиха от Асоциацията.

Според нея ще е по-добре, ако държавите-членки имат повече свобода при наблюдаване и подобряване техните съответни рамки за определяне на минимални заплати посредством специфичните национални препоръки. Това ще даде възможност да бъдат предприети много важни стъпки на национално равнище като финализиране на договарянето на механизъм за обективно определяне на минимална работна заплата, отмяна на класовете и планираното като временно задължение, вменено на работодателите да плащат първите 3 дни болнични.

Марияна Николова във Велинград: Бизнесът работи в нова среда и е нужна нова стратегия

"Национално представителните организации на българските работодатели твърдо вярват, че само зрели и балансирани индустриални отношения и ефективен социален диалог могат да осигурят устойчиви конкурентни предимства и равен и ефективен достъп до социални права на всички граждани. По тази причина, ние сме активно ангажирани с реалното изпълнение на всички елементи на Европейския стълб на социалните права, заедно с нашите партньори - синдикатите. Това е много важен ангажимент, който може да бъде изпълнен, само ако всички социални партньори в България имат доказан демократичен мандат и ако социалният диалог е запазено автентичен и чист от всякакви политически влияния", е казала Ангелова.

От преразглеждане има нужда Директивата за командироване на работниците, която е показала множество недостатъци, както и целия Пакет мобилност, е посочила Ангелова. По време на онлайн дискусията тя е засегнала и въпроса за намаляването на въглеродните емисии в българската икономика. В обсъждането, което е организирано от Европейската комисия, в рамките на серия консултации на Никола Шмит, европейския комисар с ресор "Работни места и социални права", са участвали и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, председателят на КНСБ Пламен Димитров, както и представители на граждански организации.

"Българските работодатели подкрепят последователен и балансиран подход, насочен към справяне с отрицателните ефекти от разпространението на COVID-19 и към възстановяване на устойчивостта и икономическия растеж. За справяне с кризата е от изключително значение да се гарантира, че компаниите не са непропорционално натоварвани с допълнителни административни изисквания и разходи, особено по време, когато е необходимо да съсредоточат своите ресурси във възстановяването и осигуряването на устойчивост", е казала Ангелова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет