Пандемията ще свие икономическия растеж в Азия до най-ниското му равнище от 1967 г.

Пандемията от коронавируса се очаква да доведе до най-забавения икономически растеж в Източна Азия и Тихоокеанския район, а също и Китай, през последните повече от 50 години, предупреди в най-новия си доклад Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15867

Според банката тази година в региона се очаква растеж от едва 0,9 процента - най-ниското равнище от 1967 г.

Китайската икономика е нараснала с 3,2 процента през второто тримесечие

Растежът на китайската икономика се очаква да е 2 процента, стимулиран от правителствените разходи, значителния износ и малкия брой заразени с коронавируса от март насам, но от друга страна ограничаван от слабото вътрешно потребление.

В останалата част на Източна Азия и Тихоокеанския район се прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт с 3,5 процента, отбелязва Световната банка.

Пандемията и усилията за предотвратяване на разпространението й доведоха до значително съкращаване на икономическата дейност. Вътрешните трудности се съчетаха с предизвиканата от пандемията глобална рецесия, засегнала сериозно икономиките в района, които до голяма степен разчитат на търговия и туризма, посочва базираната във Вашингтон финансова институция.

Страните с добре функциониращи програми за социална защита и добра инфраструктура за прилагането им преди появата на коронавируса успяват да се възстановят по-бързо по време на пандемията, отбелязва тя.

Възходът на Китай поставя много неизвестни пред света

Очаква се също икономическият шок от пандемията да доведе до рязко увеличение на бедността, дефинирана като доход от 5,50 долара на ден, предупреждава банката.

Въз основа на предишен опит и на най-новите прогнози за брутния вътрешен продукт, бедността може да се разрасне за първи път от 20 години, обхващайки 38 милиона души, при 33 милиона сега.

Според банката 33 милиона души, които биха се спасили от бедността, ако нямаше пандемия, при сегашните обстоятелства остават в групата на бедните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15867

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет