Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция

Международната рейтингова агенция Moody's е понижила кредитния рейтинг на Турция на B2 и е запазила негативната му перспектива, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В съобщение, разпространено късно в петък, се казва, че рейтингът е понижен от B1 на B2 заради потенциалната криза на платежния баланс, институционалните проблеми и ерозията на фискалните буфери в Турция.

"Турските резерви в чужда валута се развиват низходящо от години както на брутна, така и на нетна база, но в момента са на най-ниското си равнище от десетилетия като процент от брутния вътрешен продукт поради неуспешните опити на централната банка да подкрепи турската лира от началото на 2020 г.", заявява рейтинговата агенция.

S&P задържа кредитния рейтинг на Сърбия

Moody's обяснява решението за понижаване на рейтинга на Турция още с "повишените равнища на геополитически риск", включително отношенията със САЩ и Европейския съюз. Съюзниците в НАТО Турция и Гърция са в конфликт за природните ресурси в Източното Средиземноморие, като и двете страни изпратиха военни кораби и военновъздушни сили в региона.

Коментари

  1. 2020.09.13 | 13:54
    Пишман султана ще банкрутира страната и ще увисне на беселото.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет