Всеки трети безработен – готвач или сервитьор

Всеки трети новорегистриран безработен от началото на коронакризата у нас до момента е от ресторантьорството, хотелиерството или туризма. От тази сфера са общо 30,6% от входящия поток на новорегистрираните безработни в бюрата по труда.

Следващият най-засегнат сектор се оказва търговията с 18,1% безработни и преработващата промишленост с 15,6 на сто. Това отчетоха от Агенцията по заетостта (АЗ) за„Монитор“ и прогнозираха ръст на безработицата през следващите месеци.

От ГЕРБ разкриха какво е свършило правителството от началото на пандемията

През есента някои сектори като туризъм, аграрен и част от преработващата промишленост намаляват обема си и това налага освобождаване на сезонните работници което неминуемо води до традиционен ръст на безработицата, разясниха експертите от АЗ.

Според оценките на агенцията този сезонен ръст в периода октомври-март се изчислява на 0,8-1,0 процентни пункта в периоди на растеж на икономиката и 1,0-2,2 пункта в периоди на рецесия. Поради наличието на риск от втора вълна коронавирус и налагане на нови ограничителни мерки има вероятност сезонният есенен ръст на регистрираната безработица да надхвърли 1,5 пункта. Най-засегнатите сектори отново се очаква да бъдат ресторантьорство, търговия, транспорт, култура, спорт и развлечения, коментираха още от Агенцията по заетостта.

Във връзка с очаквания скок на безработицата през есенно-зимния период, ще продължава реализирането на програми и мерки за заетост и обучение, включени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г., уточниха експертите. Те са насочени към неравностойните групи на пазара на труда, в това число - хора с трайни увреждания, продължително безработни или в предпенсионна възраст.

Чрез предоставяните преференции и програми работодателите могат да получат субсидии както за наемане на безработни от тези групи, така и за дуално обучение на хора без препитание, обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, а също и за професионално обучение на безработни необходимо за дейността на съответното предприятие.

Агенцията по заетостта предоставя и финансови преференции и на безработните лица, с което стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Ще продължава подкрепата за реинтеграция в заетост за останалите без работа вследствие от COVID-19. Освен това чрез бюрата по труда ще продължи и насърчаването на работодателите да разкриват свободни работни места на първичния пазар на труда чрез директни контакти с работодатели и социални партньори и посещения на място. Чрез мобилни екипи, проактивно предлагане на профили на безработни лица, лично представяне на търсещите работа от трудов посредник пред работодател обясниха от АЗ и добавиха, че ще продължи и организирането на дни на работодателя и трудови борси чрез услугите на кариерните центрове.

Безработни с шанс да започнат собствен бизнес

Агенцията по заетостта ще продължи и прилагането на трите последно въведени посреднически услуги „Мобилно бюро по труда”, „Консултация и менторство след започване на работа”, „Семеен трудов консултант”, петте подобрени съществуващи услуги и стандартизираните пакети от услуги за уязвимите групи на пазара на труда. Осигурява се специализирана подкрепа на безработните, които имат затруднен достъп до активния пазар на труда. Ще се акцентира върху предлаганите услуги, които позволяват бърз преход към устойчива заетост, като развитие на умения за избор на професия, търсене на работа, представяне пред работодател, създаване на собствен кариерен план от безработното лице, обясниха още от агенцията. Експертите ще предоставят специализирани услуги посредством модул „Личностен профил на търсещо работа лице”.

От АЗ отбелязаха напредък в профилирането чрез внедряването на цифрово профилиране, което се основава на формални квалификации, професионален опит и неформални компетенции.

Коментари

  1. 2020.08.11 | 23:20
    ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ СТАВА МАМАТА СИ ТРАКА КАТО ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО-ПЛАЧЕВНО И НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ СПРАВИ ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ, ТЕ СА ОКРАДЕНИ ! ЕЙ, ПИЧОВЕ МЛАДИ И БЕЗРАБОТНИ АКО И ВИЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ В ЧУЖБИНА ТУК СТАВА ПУСТИНЯ САМО СЪС СТАРИ БАБИ КЬОРАВИ И ДЯДОВЦИ С БАСТУНЧЕТА ЕДВА СМОГВАЩИ ДА ПРЕЖИВЕЯТ.
  2. 2020.08.11 | 22:15
    Ами всреме е вече хората да се обърнат към селото!Има какво да се работи и прави!Не да търсят лесното и да реват че нямат и че не им дават!Нека произвеждат!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет