Кризата заради COVID-19 всъщност може да се окаже уникална възможност за икономиките ни

  • 19 юни 2020 06:47

  • 3436
  • 4
Кризата заради COVID-19 всъщност може да се окаже уникална възможност за икономиките ни
© Pixabay

Разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени, каза вчера управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование на видеоконференция, организирана от сп. "Тайм".

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: "Това наистина е небивала криза". Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

Заедно с това, Георгиева констатира, че "кризата предоставя уникална възможност".

За възстановяване на икономиката ще трябва активно да предприемем мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Имаме възможност да направим така, че след това светът да стане по-екологично чист.

Георгиева изтъкна, че за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

 

Кристалина Георгиева: Харчете, харчете колкото можете повече

 

Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Директорката на МВФ изтъкна още, че "дигиталната индустрия" определено е спечелила" в условията на пандемия, предаде БТА.

Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.

Последвайте канала на

Novini.bg
3436 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бкп в белене!

2020.06.19 | 12:08

4
марш в кремъл за инструкции , другарко
бай селУ

2020.06.19 | 09:07

3
Таа да не е спала с мангъра ?
Справедлив

2020.06.19 | 07:26

2
Все едно че чета утопиите на марксизма... Нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила другар ката Сталинка....

2020.06.19 | 07:02

1
Гнусна мръсна пача

Добави коментар

Водещи новини