Солиден подем на световните борси

  • 16 юни 2020 12:20

  • 432
  • 0
Солиден подем на световните борси
© Pixabay

Световните пазари на акции бележат солидни повишения по време на търговията във вторник след засилване на инвеститорския риск апетит в резултат на новата програма на Федералния резерв за покупки на американски корпоративни облигации, като в същото време сякаш отслабват опасенията за втора вълна на коронавирусната пандемия.

Късно снощи Фед обяви, че започва директни покупки на вторичния пазар на корпоративни облигации, като това е една от серията мащабни спешни програми на централната банка на САЩ за увеличаване на ликвидността на фона на коронавирусната криза.

След самата новина пазарите на акции на Уолстрийт обърнаха рязко първоначалната си силно негативна посока в понеделник, като и трите основни фондови индекса приключи вчерашната търговия с повишения. Индексът DJIA нарасна с близо 158 пункта (с 0,61%), заличавайки първоначален спад с над 700 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,83%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,43%.

Възходящото движение беше факт въпреки увеличаващите се случаи на заразни с коронавируса в някои големи американски щати, което накара инвеститорите да се притесняват от втора вълна на пандемията. Увеличаването на инфекциите във Флорида и Тексас предизвика опасения относно успеха на полаганите усилия за постепенно рестартиране на американската икономика чрез поетапното възобновяване на бизнес дейността във всички 50 щата. В неделя агенция Ройтерс съобщи, че щатите Аляска, Аризона, Арканзас, Калифорния, Флорида, Северна Каролина, Оклахома и Южна Каролина имат рекорден брой нови случаи на Covid-19 през последните три дни.

Предприетите от Федералния резерв обаче нови стимулиращи мерки сякаш оставиха на заден план тези притеснения и доведоха до силен ръст по време на днешната търговия на азиатските борси и до солиден скок на европейските пазари на акции.

Японският индекс Nikkei приключи търговията във вторник с ръст от 4,88%, намирайки допълнителна подкрепа от решението на ЯЦБ да увеличи общия размер на стимулиращите мерки до около 1 трлн. долара от досегашните близо 700 млрд. долара.

Южнокорейският Kospi се повиши с 5,28%, австралийският ASX 200 - с 3,89%, китайският индекс Shanghai Composite - с 1,44% и индексът Hang Seng - с 2,38%.

Европейските борси също стартират днешната търговия със солидни повишения на фона на инвеститорския оптимизъм относно поредната подкрепа, предоставена от страна на Федералния резерв на САЩ.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 2,2%, немският DAX 30 - с 2,5%, френският CAC 40 - с 2,11%, а британският FTSE100 - с 2,4% след данни, показващи забавяне на броя на съкратените от работа британци през май при изненадваща стабилизация на нивото на безработица към края на април в 3,9 на сто.

Акциите на Lufthansa поскъпват с над 4%, след като германският авиопревозвач обяви, че ще търси да постигне споразумение с профсъюзите за съкращаване на 22 000 работни места.

"Луфтханза" се стреми да намери споразумение със синдикатите за съкращаване на 22 000 работни места

 

Фючърсите на американските фондови индекси продължават да нарастват и през днешната извънборсова търговия, което предполага позитивен старта на пазарите на акции на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA нарастват с над 400 пункта (с 1,65%), тези на широкия индекс S&P500 - с 1,15% и на Nasdaq100 - с 1,13%.

Novini.bg
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини